◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Marile companii clamează tranziția la energia verde și extind exploatările de combustibili fosili

Giganții petrolului pretind că se află în tranziție către energie curată, dar continuă să lucreze cu combustibili fosili, arată cel mai amplu studio de până acum, ale cărui rezultate sunt citate de „The Guardian”.

Cercetarea, publicată într-un jurnal științific, a examinat înregistrările ExxonMobil, Chevron, Shell și BP, care împreună sunt responsabile pentru mai mult de 10% din emisiile globale de carbon. Cercetătorii au analizat datele pe parcursul a 12 ani. până în 2020, și a concluzionat că afirmațiile companiilor nu se aliniază cu acțiunile lor, care includ creșterea explorării. Studiul a mai constatat o creștere bruscă a mențiunilor despre „climă”, „cu emisii reduse de carbon” și „tranziție” în rapoartele anuale în ultimii ani, în special pentru Shell și BP, și creșterea angajamentelor de acțiune în strategii. Dar acțiunile concrete au rămas rare. „Analiza financiară dezvăluie o dependență continuă a modelului de afaceri de combustibilii fosili, împreună cu cheltuieli nesemnificative și opace pentru energie curată”, menționeaz documentul.

Companiile petroliere sunt supuse unei presiuni tot mai mari din partea investitorilor, pentru a-și alinia afacerile la obiectivele climatice. Dar planurile lor s-au confruntat cu scepticismul, ceea ce i-a determinat pe specialiști să efectueze noua cercetare.„Până când nu vor fi progrese foarte concrete, avem toate motivele să fim foarte sceptici cu privire la afirmațiile că aceste companii se îndreaptă într-o direcție verde. Dacă s-ar îndepărta de combustibilii fosili, ne-am aștepta să vedem, de exemplu, scăderi în activitatea de explorare, producția de combustibili fosili și vânzările și profitul din combustibili fosili. Angajamentele recente arată foarte bine și încântă o mulțime de oameni, dar trebuie să le punem în contextul istoriei acțiunilor”, spune profesorul Gregory Trencher, de la Universitatea Kyoto, din Japonia.

Noul studiu, publicat în revista PLOS One, a constatat că mențiunile de cuvinte-cheie legate de climă în rapoartele anuale au crescut brusc din 2009 până în 2020. De exemplu, utilizarea de către BP a „schimbărilor climatice” a trecut de la 22 la 326 de mențiuni. Dar în ceea ce privește strategia și acțiunile, cercetătorii au descoperit că „aceste companii promit o tranziție la energie curată și stabilesc ținte, dar nu fac acțiuni concrete”. De exemplu, BP și Shell s-au angajat să reducă investițiile în proiecte de extracție a combustibililor fosili, dar ambele și-au mărit suprafața pentru noi explorări în ultimii ani, arată cercetătorii. În plus, analiza a constatat că Shell, BP și Chevron au crescut volumele producției de combustibili fosili în perioada de studiu. Niciuna dintre companii nu publică în mod direct date despre investițiile lor în energie curată, dar informațiile pe care le-au furnizat Carbon Disclosure Project indică niveluri medii scăzute, variind de la 0,2% de către ExxonMobil la 2,3% de către BP din cheltuielile anuale de capital. O analiză separată a AIE indică faptul că investițiile în energie curată de către companiile de petrol și gaze au reprezentat aproximativ 1% din investiții în 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *