◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

International Women’s Media Foundation pornește o campanie de întărire a siguranței jurnaliștilor

Jurnaliştii trebuie să ştie să se protejeze pe teren şi online. Un raport recent al UNESCO a arătat că 20% din atacurile fizice asupra presei sunt răspândite pe internet. Unele dintre aceste atacuri sunt încurajate de oficiali publici. Într-un studiu realizat de International Women’s Media Foundation  (IWMF), o treime jurnalistele intervievate au declarat că s-au gândit să părăsească profesia din cauza amenințărilor online pe care le-au experimentat, potrivit niemanlab.org.

Impactul violenței online și offline asupra jurnaliștilor are consecințe grave pentru ei, pentru munca lor și pentru libertatea presei. Cererea pentru servicii de sănătate mintală a crescut semnificativ din 2020, de la jurnaliştii care suferă traume continue din cauza acoperirii protestelor, violenţei poliţiei şi a nedreptăţii în comunităţile lor. În primele nouă luni ale anului 2023, 60% din cererile de fonduri de urgență aprobate de IWMF au fost pentru asistență medicală pentru sănătate mintală. „Un procent de 42% dintre cei care au primit acest sprijin ne-au contactat deoarece s-au confruntat cu violență offline și online. Munca lor dificilă afectează sănătatea mintală a jurnaliştilor. Redacțiile mici și mijlocii nu au resursele sau capacitatea de a răspunde la această mare varietate de amenințări. După lecțiile învățate din 2020 încoace, suntem obligați să pregătim mai bine jurnaliştii”, afirmă Juanita Islas, director în cadrul International Women’s Media Foundation.

În 2024, IWMF face un pas pentru a oferi sprijin complet jurnaliştilor şi redacţiilor. Ca parte a inițiativei Newsroom Safety Across America, IWMF va călători în toată America pentru a oferi cursuri de siguranță adaptate nevoilor jurnaliștilor locali. Organizația are în proiect măsuri de prevenire și de atenuare localizate legate de amenințările cu care se confruntă jurnaliștii din fiecare stat și îndrumări pentru redacții pentru a dezvolta și implementa politici de siguranță de a răspunde provocărilor de siguranță. „Dacă o amenințare se materializează, IWMF va oferi sprijin suplimentar, asistență de urgență și consultări individuale de siguranță. Salutăm consorțiile de știri locale și asociațiile de jurnalism interesate de participarea la această inițiativă de siguranță pentru a ni se alătura; nu putem face asta singuri”, adaugă Islas. (redacția UZPR).

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *