◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

Rememorarea luptelor de la Podul Jiului, din timpul Primului Război Mondial

Păstrând tradiția anilor precedenți, și în acest an, la Târgu-Jiu, a avut loc un interesant eveniment de rememorare a ”Luptelor de la Podul Jiului” din 14 octombrie 1916.

Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Județean Gorj, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” și Inspectoratul Școlar Județean Gorj, cu sprijinul și implicarea mai multor instituții și asociații de voluntari și s-a desfășurat în data de 14 octombrie a.c. în Parcul Central al Municipiului Târgu-Jiu, pe malul Jiului  la vechiul pod de acces spre Insulița Jiului.

Luptele de la Podul Jiului din timpul Primului Război Mondial au rămas în memoria posterității datorită rezistenței de care au dat dovadă locuitorii orașului și cei câțiva soldați români sub comanda subcomisarului de poliție Ioan Popilian în fața armatei invadatoare.

Curajul și sacrificiul localnicilor au luat prin surprindere trupele inamice dar mai ales au stârnit admirație din partea armatei române și nu au fost uitate nici astăzi de către locuitorii orașului, dovadă fiind rememorarea anuală a acelor momente eroice de la Podul Jiului.

Evenimentul din acest an, ca și cele din ultimii ani a fost în fapt o rememorare prin reconstituirea luptelor ce au avut loc în urmă cu peste un secol.

Atmosfera de luptă (armata română, armata germană, armata austro-ungară) a fost redată de cei 50 de participanți îmbrăcați în uniforme militare de epocă, membrii ai: Asociației „Tradiții Ostășești”- București, Asociației culturale „Tomis” Constanța, Asociației „Edlweiss ost”- București, „Asociației 6 Dorobanți” – București. De subliniat patosul cu care distinsul istoric – gorjean de obârșie, dr. Costin Scurtu de la Muzeul Militar din Constanța, a prezentat momentul luptelor iar prin expozeul, tonalitatea și modul de coordonare a cuvintelor cu mișcarea „trupelor” care realizau efectiv reconstituirea momentului din 14 octombrie 1916, a încântat audiența și participanții la eveniment.

Atmosfera de lupte, comenzi militare și detaliile date pe parcurs de către moderator, au creat o stare emoțională vizibilă în rândul participanților.

Personal mărturisesc că am fost impresionat de momentele oferite de acest eveniment de rememorare și reconstituire a eroicelor lupte de la podul Jiului și subliniez faptul că am sesizat lacrimi de emoție pe obrajii mai multor participanți la acest eveniment.

Este de remarcat și faptul că la eveniment a fost prezent un public numeros, de toate vârstele, dar mai ales tineri, determinat și de implicarea instituțiilor de învățământ în acest eveniment.

Așa cum aminteam anterior, unul dintre organizatorii evenimentului a fost și Inspectoratul Școlar Județean Gorj care a reușit implicarea mai multor cadre didactice și instituții de învățământ în cadrul Proiectului Educațional intitulat „Gorjul în timpul Primului Război Mondial – Reconstituirea bătăliei de la Podul Jiului”.

Astfel la evenimentul de la Podul Jiului au participat elevi însoțiți de cadre didactice de la mai multe instituții de învățământ, precum: Școala Gimnazială Nr 1 Motru, Școala Gimnazială „Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești, Școala Gimnazială Dragotești, Școala Gimnazială Stănești, Colegiul Național „Ecaterina Teodoriu” Târgu-Jiu, Liceul de Arte Târgu-Jiu, Liceul Teoretic Novaci, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu ”Târgu-Jiu, Școală Gimnazială ,,Ecaterina Teodoroiu ”  Târgu-Jiu, ș.a.

 

 

Cu siguranță că toți participanții la acest eveniment au avut parte de o interesantă și emoționantă lecție de istorie vizuală, prin rememorarea și reconstituirea cunoscutelor lupte de la Podul Jiului, lecție care ne determină să prețuim la adevărata sa valoare eroismul înaintașilor noștri.

 

dr. Victor Troacă / UZPR, Filiala „Jean Bărbulescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *