◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

Poezia vie a Veronicăi Balaj, Roșu Edenic, sărbătorită în inima Bucureștiului

Recent, într-o seară caldă de toamnă sau mai degrabă într-un amurg de vară indiană, la Centrul Cultural UNESCO Mihai Eminescu din capitală a avut loc un eveniment special: lansarea volumului de versuri al Veronicăi Balaj: O sută și una de poezii.  

Poeta este o personalitate a vieții cultural-artistice românești. După absolvirea Facultății de Filologie din Timișoara a făcut studii postuniversitare de jurnalism la Universitatea din Bucureşti. Apoi au urmat stagii de jurnalism la Radio France International, Paris și studii postuniversitare de limbă şi civilizaţie franceză la Universitatea Neuchâtel Elveţia. A lucrat ca reporter la Radio Târgu Mureș și la Studioul Teritorial de Radio Timișoara, iar din decembrie 1989, lucrează la Studioul de Radio Timișoara, ca redactor de rubrică, apoi, ca realizator de emisiuni culturale. Este deținătoarea a numeroase premii naționale și internaționale pentru creațiile sale, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a mai multor asociații culturale importante din țară și de peste hotare.

Roșu Edenic, titlul unui grupaj de poezii din acest volum a fost ales pentru a ilustra acest eveniment cultural deosebit, moderat de actrița, scriitoarea și scenarista Claudia Motea.

Este un titlu simbolic sugestiv, pentru o poezie fastuoasă, strălucitoare ca un brocart rubiniu, bogată în metafore și imagini vii. Din rama poemelor Veronicăi Balaj se desprind tablouri vivante, surprinzătoare, de un farmec straniu.

De-a lungul poemelor sale, autoarea ne poartă pe un drum inițiatic, plin de mistere și reverie, dintr-un timp mitic, orfeic sau de la începuturile lumii cunoscute pe corabia lui Noe, pe aleile burgurilor medievale, până în timpuri mai recente,  sub călăuzirea unui înger care ne împarte în mod egal „tâlcuri și îngăduințe”.

Pe acest drum orfic, „învățăm lecția de-a venirea-plecarea”, povestea eternei întoarceri la dragostea dintâi, la viața edenică. Raiul Veronicăi Balaj nu este însă Edenul primordial, ci este un spațiu al experienței, al emoției intense și al culorilor: un Roșu edenic, în mijlocul căruia a înflorit pomul cunoașterii. Din rodul acestuia, printr-o poezie densă cu reverberații filosofice, cititorii sunt invitați să guste și să medităm la mersul lumii.  Acest drum inițiatic însă nu este deloc facil.

Poezia Veronicăi Balaj se adresează connoisseurilor, este o poezie densă, ca un brocart prețios de metafore și alegorii, din faldurile căreia se desprind fulgurante momente de emoție pură. Recepția adecvată a acestor texte care abundă motive culturale universale și  intertextualitate necesită o cultură solidă din partea cititorului, dar și o specială deschidere spirituală. Este un volum care rescrie metaforic experiența umanității, provocându-ne să o parcurgem la nivel intelectual, dar și profund emoțional.

La acest eveniment au fost prezente mai multe personalități ale vieții culturale românești care au subliniat valoarea artistică a poemelor din volumul lansat: Armand Calotă, actor la TNB, Ioana Drăgan și Evelyne Croitoru, scriitoare.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment special: actorii trupei Teatrul NostruM al Uniunii Ziariștilor profesioniști din România au încercat să transpună dramatic esența acestui volum de lirică, sub bagheta regizorală a Claudiei Motea. Refuzând simpla recitare și alegând o interpretare dramatică, pentru a reliefa frumusețea și profunzimea specială a acestor poeme, spectacolul a surprins spectatorii prin originalitatea viziunii regizorale, jocul ingenios al actorilor și subtilul acompaniament muzical oferit la pian de profesoara Corina Vlad-Diaconescu.

Această abordare dramatică, experiențialistă, a fost un omagiu adus poeziei, „arătare vie”, dar și o posibilă cheie de descifrarea a lumii simbolice ascunse în volumul O sută și una de poezii, apărut la Editura Academiei Române. Iată un volum cu semnătura de aur a Veronicăi Balaj care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui iubitor de poezie cultă, autentică.

 

Carmen Bobocescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *