◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Muzeul Județean de Știiințele Naturii, Prahova. „Înainte de a fi istorie, cultură și civilizație, omul a fost, este și va fi natură”

Sunt din nou oaspetele grăbit al orașului lui Nichita, Ploiești, și pașii mă poartă inevitabil către Palatul Culturii, focarul de evenimente cultural-artistice și nu numai, care polarizează cotidian  setea de cultură și cunoaștere a celor mai noi producții din diverse segmente ale vieții noastre.

Ora 10,30, mai am timp și, cu amabilitatea doamnei Corina Mihai, muzeograf, trec fugitiv prin doar două secții amenajate și dotate, ca de astfel tot amsamblul de spații în ton cu cerințele moderne și, desigur, cu un flux funcțional, relaxant și relevant în tot ceea ce este expus privirii „înfiorate” a vizitatorului de orice vârstă, grației investițiilor bugetate de către Consiliul Județean Prahova, ceea ce ne face să credem că este unicat în țară. Lucru confirmat și de directorul Dragoș Grigorescu, la debutul dialogului nostrum: „Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova” se prezintă ca o instituție cultural-științifică și educativă a comunității județene, fiind, astfel, recunoscut pe plan național ca unul dintre cele mai serioase și prestigioase centre de acest profil din România.

Așadar, Muzeul Omului” este format din Sala de Antropogeneză, de Genetică, Sala de Biodiversitate, Secția de Arii Protejate, cu prezentări virtuale și realitate augmentată, jocuri active multimedia, care captivează pur și simplu atenția vizitatorilor. Acvariul, o bijuterie de construcție de vibrație de bucurie, mai ales în sufletul copiilor și elevilor. În cele 70 de bazine sunt expuse peste 40 de specii din toate colțurile lumii, cu aproximativ 500 de exemplare de pești rari și din fauna exotic-tropicală și 20 de broaște țestoase.

Desigur, Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova mai are în coordonare și alte Secții dispersate în diverse locații din arealul urban și  județean, cu identitate bine conturată – amintim Muzeul Petrolului, este singurul muzeu de acest gen din România. Prezintă documente, machete de utilaje specifice ectracției și forajului de petrol și procese tehnologice de prelucrare primară, unelte și aparatură, utilaje-expuse cu o vechime de 80 de ani. Muzeul Sării, Muzeul Natura Văii Teleajenului, Muzeul Flori de mină, Muzeul de Antropologie Francisc Rainer, de la  Cheia, Grădina Botanică de la Bucov, Muzeul Rezervației Naturale Bucegi. De asemenea, Muzeul organizerază și expoziții temporare, itinerante, pe diverse tematici – biologie, mineralogie, paleontologie, protecția mediului, meșteșuguri tradiționale, conferințe, simpozioane etc”.

 

 

Curcubeul subacvatic – reciful coralier. Vernisaj expoziție

Ora 11,00 – domnul director Dragoș Grigorescu, un tânăr deosebit și generos în comunicare, salută invitații și participanții, ziariști, artiști plastici, profesori și iubitori de senzațional, după care ne face pe scurt o sinteză a Expoziției, rolul acesteia în evoluția milenară a lumii în care trăiește omul dar și a altor lumi fascinante mai puțin cunoscute: „Lumea complicată a unui recif coralier este comparată cu un oraș animat, cu o varietate enormă de specii. Cunoscutul naturalist Charles Darwin a clasificat pentru prima oară reciful coralier în marginal, barieră, Insulele Coraliere (atoli), clasificare rămasă valabilă până astăzi”.

Prin intermediul acestei expoziții te invităm să descoperi câteva lucruri despre recifele de corali, aceste ecosisteme absolut superbe, dar mai fragile decât îți imaginezi. Iată o invitație sinceră și benefică, deoarece recifurile de corali sunt veritabile cabinete medicale cu efect terapeutic pentru diverse afecțiuni grave, de la cancer la artrită, infecții bacteriene, maladia Alzheimer, boli cardiovasculare, infecții virale etc.

Expoziția a fost realizată de muzeograf Corina Mihai, conservator Luminița Mihai, cărora le mulțumim pentru profesionalism și un decor expozițional inedit.

Expoziția este deschisă publicului până la 15 octombrie 2023.

 

Dumitru Buțoi/ UZPR Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *