◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

ONU. Impactul operațiunilor de menținere a păcii

Pe 8 decembrie 2021, o conferință sub auspiciile ONU a reunit la Seul (Coreea de Sud), reprezentanți din 62 de țări membre pentru a căuta noi soluții de îmbunătățire a impactului și a performanțelor operațiunilor de pace ale ONU. Aceste angajamente sunt în conformitate cu inițiativa secretarului general al ONU de menținere a păcii, în special cu cele șapte priorități ale acestei inițiative, cu strategia de punere în aplicare pentru accelerarea progresului inițiativei în perioada 2022-2024, a precizat Departamentul operațiunilor de pace al ONU. Cca 87.000 militari cuprind forțele de menținere a păcii din peste 120 de țări, care desfășoară în prezent 12 misiuni în întreaga lume, contribuind la salvarea de vieți, la prevenirea conflictelor și la crearea condițiilor pentru o pace durabilă (vezi site-ul La Seul, 62 de țări se angajează să acorde un sprijin sporit operațiunilor de menținere a păcii | Știri ONU, postat pe 8 decembrie 2021): reuniunea ministerială, care a avut loc virtual, a reușit să asigure noi angajamente și să le promoveze pe cele existente pentru a acoperi lacunele în ceea ce privește capacitățile de menținere a păcii. Dintre țările prezente, 36 s-au angajat să furnizeze noi capacități militare și polițienești, dintre care unele să fie disponibile pentru desfășurare rapidă. Republica Coreea de Sud, în calitate de gazdă, s-a angajat să doneze 16 elicoptere țărilor partenere pentru a fi utilizate în misiuni de menținere a păcii. Parteneriatele pentru formarea și consolidarea capacităților pentru țările care contribuie cu trupe și poliție au reprezentat un angajament-cheie al multor state membre.

Angajamentele statelor membre ONU includ, de asemenea, eforturi de consolidare a capacității medicale și tehnologice în ceea ce privește menținerea păcii de către ONU, acestea fiind și temele reuniunii ministerial la care ne referim: statele membre ONU și-au afirmat, de asemenea, angajamentul de a consolida rolul femeilor în menținerea păcii și de a îmbunătăți amprenta de mediu a ONU. În acest scop, 18 state membre s-au angajat să sprijine consolidarea capacității medicale a ONU, iar 23 de state au menționat eforturile lor continue de a crește numărul femeilor member ale forțelor ONU de menținere a păcii. Șapte state membre s-au angajat în mod specific să reducă amprenta ecologică a desfășurărilor lor în cadrul operațiunilor de pace.

Republica Coreea a anunțat “Inițiativa de la Seul privind consolidarea tehnologiei și a capacității medicale în operațiunile de menținere a păcii” pentru a ajuta operațiunile de menținere a păcii să devină mai agile, bazate pe tehnologie pentru a construi noi capacități medicale în fața amenințărilor din ce în ce mai complexe din mediile operaționale cu risc ridicat. O delegație la nivel înalt a ONU, formată din subsecretarul general pentru operațiuni de pace, Jean-Pierre Lacroix, subsecretarul general pentru sprijin operațional, Atul Khare, și subsecretarul general pentru management, politică și conformitate, Catherine Pollard, au reprezentat ONU și au prezidat sesiunile: „Printr-un parteneriat puternic și printr-o acțiune colectivă, menținerea păcii de către ONU rămâne unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru a aborda provocările actuale în materie de pace și securitate. Sprijinul politic puternic și angajamentele pe care le-am primit de la statele membre vor contribui la îmbunătățirea executării mandatelor și a sprijinului pentru forțele noastre de menținere a păcii”, a declarat Lacroix.

Atul Khare a reamintit că „parteneriatele sunt coloana vertebrală a menținerii păcii sub auspiciile ONU”. El a spus că s-a angajat să colaboreze cu toate părțile interesate „pentru a aprofunda și a consolida parteneriatele noastre strategice și operaționale de sprijin pentru menținerea păcii”.

La rândul ei, d-na Catherine Pollard a salutat angajamentele reînnoite ale statelor membre „pentru a îmbunătăți performanța misiunilor noastre și, în special, de a preveni abaterile în operațiunile de menținere a păcii, de a aplica standardele noastre de conduită și de a ajuta victimele, inclusiv prin schimbul de bune practici și asigurarea responsabilității”.

 

Operațiunile de pace – expoziție la 75 de ani ai ONU

„Timp de 75 de ani, operațiunile ONU de menținere a păcii pe planetă au contribuit la încetarea conflictelor, la protejarea civililor, la avansarea soluțiilor politice și la asigurarea unei păci durabile”, a declarat Jean-Pierre Lacroix, subsecretarul general al ONU pentru operațiuni de pace la deschiderea unei expoziții la sediul ONU din New York, care ilustrează aceste fapte (vezi site-ul 75 de ani de menținere a păcii de către ONU în fotografii la sediul ONU | Știri ONU (un.org), postat pe 1 mai 2023): „Forțele de menținere a păcii sunt alcătuite din Oameni obișnuiți care lucrează în condiții dificile și periculoase obținând rezultate extraordinare pentru comunitățile pe care le deservesc”, a spus el, adăugând: „Rezultatele eforturilor lor de a ajuta țările să navigheze pe calea dificilă a războiului pentru pace se găsesc în țări precum Liberia, Namibia, Cambodgia, Sierra Leone și Timorul de Est”. Ca parte a unei campanii globale în 2023, expoziția „Pacea începe cu mine” urmărește să arate impactul semnificativ al menținerii păcii de către ONU și partenerii săi asupra vieții a milioane de oameni prinși în conflicte catastrofale.

Oferind vizitatorului de o selecție de fotografii ale forțelor de menținere a păcii în acțiune de la prima desfășurare a observatorilor militari în Orientul Mijlociu în 1948, până la cele 12 misiuni actuale, imaginile documentează activitatea complexă și diversă desfășurată de pacificatori în unele dintre cele mai precare situații politice și de securitate din lume. De la protecția de către ONU a taberelor civile, care au salvat zeci de mii de vieți în Sudanul de Sud, până la supravegherea alegerilor din Republica Democrată Congo și eforturile critice de deminare din Cipru, fotografiile surprind sprijinul atât de necesar pe care forțele de menținere a păcii, poliția și civilii care lucrează pentru operațiunile de pace sub egida ONU îl oferă comunităților aflate în dificultate.

„Nu suntem singuri în eforturile noastre”, a declarat șeful ONU pentru menținerea păcii; „Mulți parteneri lucrează alături de noi într-un efort colectiv pentru pace, inclusiv comunitățile locale, femeile și tinerii, societatea civilă, umanitarii, guvernele-gazdă, țările care contribuie cu trupe și poliție și statele membre. Le mulțumim pentru sprijinul acordat de-a lungul Istoriei menținerii păcii și îi îndemnăm să continue acest angajament, deoarece provocările cu care ne confruntăm sunt mai mari ca niciodată”, a adăugat secretarul general al ONU. Expoziția „Pacea începe cu mine”, care reflectă sacrificiul pacificatorilor, nenumăratele lor realizări și moștenirea lor.a fost deschisă în perioada 2 mai-6 iunie 2023, la Sala pentru vizitatori a Adunării Generale de la sediul ONU din New York și a prezentat operațiunile de pace ale ONU, care au cuprins activități ce acoperă protecția civililor, prevenirea conflictelor și promovarea drepturilor omului. Aceste operațiuni de pace au oferit sprijin pe teren și au ajutat femeile să consolideze instituțiile de securitate din țările pe care le deservesc.

Din 1948, peste două milioane de pacificatori din 125 de țări au servit în 71 de operațiuni diferite: în cei 75 de ani de exsitență a acestor operațiuni, peste 87.000 de femei și bărbați au depus eforturi pentru a construi pacea în „regiuni fierbinți” din Africa, Asia, Europa și Orientul Mijlociu, unde cca 4.200 de pacificatori și-au dat viața cu abnegație, servind sub pavilionul ONU.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *