◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Oamenii „supranaturali” și mutațiile lor genetice

Există în lume populații pentru care anumite modificări genetice înseamnă calități care pentru toți ceilalți sunt de-a dreptul „supranaturale”.

Pe „acoperișul lumii”, în Tibet, la o altitudine medie de 4.500 de metri, există oameni care trăiesc de mii de ani. Cercetări recente au pus în evidență câteva mutații genetice care par să fie responsabile de acest tip de adaptare, care pentru cei mai mulți este imposibilă. În plus, se pare că este vorba chiar despre o caracteristică moștenită de la o specie umană dispărută. Geneticianul Chad Huff, de la Universitatea din Texas, împreună cu colegii săi, a descoperit variante ale unor gene care le permit tibetanilor să trăiască și să muncească la altitudinile amețitoare din Munții Himalaya, în condiții scăzute de oxigen și cu acces limitat la mâncare.

Inuiții, recordmeni ai adaptării în gerurile din Groenlanda, fac parte dintre populațiile planetei care s-au adaptat la condiții incredibil de aspre, pe un frig cumplit, care i-ar ucide pe alți oameni. În cazul lor, oamenii de știință au descoperit faptul că au răspunsuri fiziologice diferite la acest tip de condiții de mediu, iar reacțiile organismului lor se datorează în parte modificărilor genetice. Astfel, acești oameni sunt capabili să-și mențină cea mai ridicată temperatură a corpului în condiții de ger puternic. Aceleași capacități care altora le par supranaturale se mai găsesc la unii indieni americani și la o parte din aborigenii din Australia.

Toată lumea consideră că grupa sangvină 0 este „donatorul universal”, compatibilă cu toate celelalte grupe, dar în realitate există 35 de grupe sangvine cunoscute, cu RH negativ sau pozitiv, cu milioane de variațiuni la fiecare grupă. Dintre toate, pe primul loc se situează adevăratul „donator universal”, sângele cu RH nul, atât de rar, încât la nivel mondial există sub 50 de persoane care îl posedă. A fost supranumit „sângele de aur”, pentru că este compatibil cu toate milioanele de variante de sânge uman, organismul nerespingându-l în caz de transfuzie. Pentru această adevărată comoară există în lume doar nouă donatori și nu se face apel la acest sânge decât în situații cu totul excepționale. De asemenea, proprietarii acestui tip de sânge nu pot primi decât de la cei la fel ca ei.

În timp ce pentru majoritatea oamenilor privarea de odihnă poate însemna declanșarea unor afecțiuni grave, există și persoane care trăiesc foarte bine cu somn foarte puțin. Aceste cazuri au o mutație genetică rarissimă, care determină ca organismul să aibă nevoie de mult mai puțin somn decât în mod obișnuit. Explicația oamenilor de știință este aceea că oamenii cu această modificare au capacitatea de a concentra odihna într-un timp mult mai redus, iar somnul lor este de zeci de ori mai profund decât al celorlalți. Această modificare genetică este extrem de rară și se găsește la doar 1% dintre cei care dorm mai puțin. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *