◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

OMS Europa: Criza personalului medical este aici și acum

Reprezentanți din zeci de state membre ale Regiunii Europene a OMS s-au alăturat lucrătorilor din domeniul sănătății, sindicatelor și asociațiilor acestora, împreună cu cadre universitare și experți, în adoptarea unei declarații îndrăznețe, care îndeamnă la acțiune politică și angajament de a proteja, sprijini și investi în lucrătorii din sănătate și îngrijire în toată Europa și Asia centrală.

Adoptată în cadrul unei întâlniri regionale de referință la București, co-organizată de OMS/Europa și Ministerul Sănătății din România, Declarația de la București vine pe fundalul unei crize grave care afectează lucrătorii din domeniul sănătății din regiune, inclusiv greve și acțiuni industriale. „Criza forței de muncă din domeniul sănătății din Europa nu mai este o amenințare care se profilează – este aici și acum. Furnizorii de servicii medicale și lucrătorii din regiunea noastră cer ajutor și sprijin. Pandemia COVID-19 a dezvăluit fragilitatea sistemelor de sănătate și importanța unei forțe de muncă robuste și rezistente în domeniul sănătății. Nu putem să mai așteptăm pentru a aborda provocările stringente cu care se confruntă forța noastră de muncă din domeniul sănătății. Sănătatea și bunăstarea societăților noastre sunt în joc – pur și simplu nu există timp de pierdut”, a declarat dr. Hans Henri P. Kluge, Director Regional OMS Europa.

Potrivit who.int, un raport regional publicat de OMS/Europa în septembrie anul trecut a avertizat despre o „bombă cu ceas” care amenință sistemele de sănătate din Europa și Asia Centrală. În condițiile în care regiunea se confruntă cu o populație care îmbătrânește rapid și o forță de muncă din domeniul sănătății îmbătrânită, o creștere a bolilor cronice și a efectelor pandemiei de COVID-19, raportul a avertizat asupra colapsului iminent în domenii cheie ale sistemelor de sănătate ale țărilor, dacă nu sunt abordate acțiuni politice rapide și concrete. aceste probleme – începând cu forța de muncă din domeniul sănătății.

 

Presiune enormă, care „împinge” lucătorii din sistem

Raportul a evidențiat că în 13 din cele 44 de țări care furnizează date, 40% dintre medicii au deja 55 de ani sau mai mult, ceea ce reprezintă o provocare semnificativă pentru sustenabilitatea forței de muncă. În același timp, piețele muncii se schimbă odată cu mobilitatea și migrația lucrătorilor din ce în ce mai complexe. Drept urmare, pentru unele țări este din ce în ce mai dificil să atragă și să rețină tineri în profesiile din sănătate și îngrijire.

În ciuda numărului istoric ridicat de lucrători din domeniul sănătății și din domeniul îngrijirii în Regiunea Europeană, sistemele naționale de sănătate se luptă să țină pasul cu cererea în creștere pentru asistență medicală, exacerbată de întârzierile de servicii cauzate de pandemia COVID-19, așteptările în creștere de la pacienți și riscurile pentru sănătate cauzate de schimbările climatice și de urgențe.

În timpul primului val al pandemiei din primăvara anului 2020, regiunea a înregistrat o creștere uluitoare, cu 62%, a absențelor lucrătorilor din domeniul sănătății. O creștere a problemelor de sănătate mintală în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății a fost raportată în aproape toate țările din regiune, iar în unele țări, peste 80% dintre asistente au raportat o formă de suferință psihologică legată de pandemie. În plus, OMS/Europa a primit rapoarte conform cărora 9 din 10 asistente și-au declarat intenția de a renunța la locul de muncă.

 

Acțiunea politică, imperativă

Ca răspuns la aceste provocări, Declarația de la București solicită acțiuni politice pentru

îmbunătățirea recrutării și reținerii lucrătorilor din sănătate și îngrijire, îmbunătățirea mecanismelor de furnizare a forței de muncă din domeniul sănătății, optimizarea performanței forței de muncă din sănătate și îngrijire, planificare mai bună a forței de muncă din sănătate și îngrijire, creșterea investițiilor publice în educația, dezvoltarea și protecția forței de muncă.

Declarația recunoaște legăturile dintre aceste priorități și necesitatea colaborării cu toate părțile interesate, inclusiv cu reprezentanții forței de muncă din sănătate și îngrijire, angajatorii acestora, ministerele naționale de finanțe și educație și organizații internaționale non-profit, trusturi și fundații. „Ignorarea provocărilor cu care se confruntă forța de muncă din domeniul sănătății și al îngrijirii nu mai este posibilă”, a spus dr. Natasha Azzopardi-Muscat, directorul sistemelor și politicilor sanitare naționale al OMS/Europa. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *