◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Jurnalist din Vietnam condamnat după un proces cu ușile închise

Jurnalistul independent și activistul politic Nguyen Lan Thang a fost condamnat la șase ani de închisoare, într-o ședință de judecată cu ușile închise. A fost acuzat de răspândirea „propagandei anti-statale” într-o serie de interviuri postate pe rețelele de socializare. Federația Internațională a Jurnaliștilor (IFJ) solicită eliberarea imediată și necondiționată a lui Nguyen și încetarea persecuției jurnaliștilor din Vietnam.

Nguyen a fost arestat la 5 iulie 2022, acuzat în temeiul articolului 117 din Codul penal al Vietnamului pentru „realizarea, stocarea, distribuirea sau propagarea de informații, materiale, documente, pentru a se opune Republicii Socialiste Vietnam”. Un tribunal din Hanoi a pronunțat sentința de șase ani de închisoare.

Până în iulie 2022, cu o zi înainte de arestarea sa, Nguyen a colaborat la serviciul de știri finanțat de guvernul Statelor Unite Radio Free Asia Vietnamese Service, publicând peste 130 de postări. Jurnalistul a lucrat și ca susținător al activismului pașnic, de la începutul anilor 2000, potrivit ifj.org.

Nguyen a fost reținut anterior de autoritățile vietnameze și a fost supus diferitelor interdicții de călătorie și episoade de hărțuire. Acuzațiile formulate în temeiul articolelor controversate din Codul Penal au fost folosite pentru a reduce la tăcere mai mulți jurnalişti independenți și critici din Vietnam. „FIJ solicită autorităților vietnameze să renunțe la toate acuzațiile împotriva jurnalistului și să asigure eliberarea lui imediată. Folosirea continuă a acuzațiilor arbitrare anti-stat în conformitate cu Codul Penal al Vietnamului pentru a reduce la tăcere jurnalismul independent și critic este inacceptabilă și impune restricții grave libertății presei și libertății de exprimare”, arată un comunicat al federației. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *