◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

Giganții bancari continuă să finanțeze masiv combustibilii fosili

Băncile mari continuă să finanțeze combustibilii fosili – au acordat împrumuturi de 684 miliarde de dolari sectorului în 2022, ceea ce este în contradicție cu Acordul de la Paris, scrie David Tong, manager la Oil Change International.

Avizat de peste 600 de organizații de mediu la nivel global, raportul Banking on Climate Chaos a analizat investițiile primelor 60 de bănci și ale primelor 100 de companii de combustibili fosili, dezvăluind că, deși 49 dintre aceste bănci s-au angajat să emită zero emisii nete, aceleași instituții bancare au furnizat 81% din finanțare celor 100 de companii care extind cel mai mult producția de combustibili fosili în 2022. Băncile au împrumutat 684 de miliarde de dolari sectorului combustibililor fosili în 2022, chiar dacă acest sector a realizat un profit de patru trilioane de dolari.

Cercetările publicate în 2022 confirmă că arderea petrolului, gazului și cărbunelui în câmpurile și mine existente ar încălzi planeta cu 2 °C. Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a avertizat că nu există loc pentru noi extinderi de exploatări petrol și gaze sau pentru investiții acă se urmărește scenariul de limitare a încălzirii globale la 1,5 °C. „Aceasta înseamnă că fiecare proiect care a ajuns la o Decizie finală de investiție în 2022 este incompatibil cu Acordul de la Paris”, punctează Tong, pentru EURACTIV. O creștere majoră a producției de petrol și gaze din exploatări este estimată pentru 2023-2025.

 

Sute de miliarde de dolari pentru toate tipurile de extracție

Toate tipurile de extracție de combustibili fosili au atras atenția băncilor: cele mai mari companii de nisipuri bituminoase au primit finanțare de 20,9 miliarde de dolari, conduse de cele mai mari bănci canadiene. Finanțarea gazelor „naturale” lichefiate (GNL) a crescut cu 49% între 2021 și 2022, deoarece companiile de combustibili fosili au profitat de invazia Rusiei în Ucraina. Bancherii de top sunt Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Mizuho, ING, Citi și SMBC Group. Finanțarea gazelor obținute prin fracturare a crescut cu 8% între 2021-2022.

Pentru prima dată de când Banking on Climate Chaos a început să analizeze finanțarea combustibililor fosili în ansamblu, o bancă din Canada ocupă locul 1 pentru finanțarea companiilor de combustibili fosili – RBC. Cota totală a băncii din finanțarea combustibililor fosili este încă cea mai mare dintre toate instituțiile bancare. De la Acordul de la Paris, RBC a finanțat 32% din cele 5,4 trilioane de dolari investite în companiile de combustibili fosili și și-au crescut ușor finanțarea pentru mineritul cărbunelui.

Citibank este a doua cea mai mare pentru finanțarea extracției companiilor de combustibili fosili din biomul Amazonului. JP Morgan Chase este un finanțator de top pentru finanțarea gazului obținut prin fracturare, legat de banca canadiană RBC.

Banca spaniolă Santander conduce finanțarea companiilor care extrag în biomul Amazon în 2022, finanțând cea mai mare parte din toate cele 769 de milioane de dolari care au finanțat aceste proiecte.

Băncile europene BNP Paribas, Crédit Agricole și banca japoneză SMBC Group se află în fruntea listei celor mai răi finanțatori de petrol și gaze offshore pentru 2022. Finanțarea a totalizat 2,2 miliarde de dolari în 2022.

Băncile chineze ICBC Agricultural Bank of China și China Construction Bank au condus finanțarea pentru petrol și gaze arctice, în valoare totală de 2,9 miliarde de dolari pentru companii de top din acest sector.

Din cele 13,0 miliarde de dolari în finanțare care au fost acordate celor mai mari 30 de companii miniere de cărbune din lume, băncile situate în China, conduse de CITIC Bank, Everbright Bank și Industrial Bank, au oferit 87%. Din finanțarea pentru primele 30 de companii din lume în domeniul energiei pe cărbune, băncile chineze au oferit 97% din finanțare. Aceste companii, care intenționează să extindă capacitatea de alimentare cu cărbune, au primit 29,0 miliarde de dolari de la băncile profilate pe acest tip de investiție. „Fiecare dolar investit în producția nouă de petrol și gaze este un dolar investit în haosul climatic”, conchide Tong. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *