◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

„Renunțarea liniștită” – trendul celor care lucrează… strictul necesar

Termenul „renunțare liniștită” („quiet quitting”) se referă la un trend care a început în 2022 și care este văzut ca o extindere a ideii că munca nu este cel mai important aspect al vieții celor care au adoptat acest trend. Mai mult, există și promotori care încearcă să-i convingă și pe alții că trebuie să muncească strictul necesar.

 

Fără efort în plus

Un utilizator TikTok pe nume Zaid Khan a postat un videoclip cu el însuși, explicând: „Acest termen se numește renunțare liniștită – nu renunți la locul de muncă, doar la idea de efort în plus, de depășire a limitelor”. Termenul a devenit viral aproape instantaneu, dominând titlurile și hashtag-urile. Pe TikTok, #quietquitting are aproape 900 de milioane de vizualizări, potrivit bbc.com.

Când Hunter Ka’imi a apărut într-o emisiune americană, în toamna anului 2022, producătorii nici măcar nu i-au folosit numele de familie. În schimb, l-au identificat doar ca fiind un „ quiet quitter”: „Nu voi lucra săptămâna de 60 de ore și nu voi mișca un deget pentru o slujbă căreia nu-i pasă de mine”, a afirmat Ka’imi  ulterior, într-un videoclip care a acumulat mai mult de șapte milioane de vizualizări.

Ka’imi, pe atunci manager de restaurant în statul Washington, a devenit o figură de profil a mișcării ai cărei adepți consideră că a munci strictul necesar este un fel de onoare.

 

Șase din zece lucrători, dezangajați psihologic de companie

Popularitatea „renunțării liniștite” rămâne în creștere, chiar dacă termenul nu mai este zilnic pe buzele a milioane de oameni, spune Katie Bailey, profesor la Kings College din Londra, „pentru că oamenii și-au reevaluat experiența de muncă, relația cu angajatorul și viața în general în timpul pandemiei. Deși poate că am încetat să etichetăm atitudinea, angajații își stabilesc mai multe limite în ceea ce privește timpul și energia lor”.

Potrivit Raportului State of the Global Workplace: 2023, aproape șase din zece angajați la nivel global sunt dezangajați din punct de vedere psihologic de compania unde lucrează, chiar dacă își fac orele convenite. „Cred că oamenii și-au dat seama că acesta este un mod mult mai sănătos de a lucra. În acest moment, renunțarea liniștită este un status-quo”, spune Ka’imi. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *