◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

Kakeibo – educație financiară în stil japonez

Cultura japoneză este în multe puncte uimitoare pentru occidentali. Din acest tablou al felului unic în care niponii văd viața face parte și kakeibo, filosofie financiară centrată pe cheltuieli și economii conștiente, deliberate. Ca multe alte aspecte care se pot întâlni în stilul japonez, și kakeibo este simplu și, în final, o chestiune de voință.

Promotorii kakeibo susțin că în acest fel se pot economisi 35% din cheltuielile lunare șise pot înșțelege mai bine prioritățile financiare.

Kakeibo își ia numele de la un termen japonez care înseamnă „registru financiar al gospodăriei”. În esență, un kakeibo este un jurnal de bugetare. Utilizatorii răspund la câteva întrebări financiare și stabilesc obiective de economisire. Apoi își urmăresc cheltuielile, își plasează achizițiile în categorii și revizuiesc cheltuielile la sfârșitul fiecărei luni. Nu există descărcări, legături de conturi bancare sau notificări regulate, ci doar o bună păstrare a evidențelor, cu metode de modă veche.

Mai important, kakeibo susține regândirea relației fiecăruia cu banii și de ce se face fiecare achiziție.

Potrivit moneyunder30.com, în timp ce metoda kakeibo este încă nouă în Statele Unite, este o tradiție în Japonia – jurnalistul japonez Hani Motoko a scris despre kakeibo într-o revistă din… 1904.  Când scriitorul Fumiko Chiba a publicat ghidul „Kakeibo: arta japoneză de a economisi bani”, în 2018, tendința a fost declanșată și în Occident.

Potrivit experților, kakeibo se derulează astfel: copiii primesc bani drept cadou de sărbători și sunt încurajați să-i păstreze pentru cumpărături care merită; se poate folosi orice caiet, în care se calculează venitul lunar și apoi se scad cheltuielile fixe;

se stabilește un obiectiv de economii pentru luna în curs; se impart cheltuielile pe categorii – nevoi (elementele esențiale precum locuința, alimentele, plățile pentru mașini sau împrumuturile pentru studenți), dorințe (achiziții plăcute, dar nu total necesare), cultură (orice cheltuieli pentru cărți, taxe de muzeu, bilete la concerte, servicii de streaming TV etc.), cheltuieli neașteptate. Mai departe, se clasifică tot ce se cumpără și se notează suma alocată, iar în final fiecare utilizator al kakeibo își pune patru întrebări (cu registrul în față…): câți bani are; cât vrea să economisească; cât cheltuiește; ce poate face pentru a îmbunătăți situația. Potrivit specialiștilor, aceasta din urmă este de natură să determine găsirea unor modalități de reducere a costurilor, cu scopul final de a se spori economiile.

Potrivit specialiștilor, acest sistem este foarte potrivit în primul rând pentru cei care cheltuiesc inegal, pentru cei care abia încep să pună bani deoparte, precum și persoanelor care sunt planificatori pe termen lung. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *