◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.05.2024

Echipele de jurnaliști și specialiști de top generează investigații de anvergură

David Maimon, directorul Grupului de cercetare în domeniul securității cibernetice bazate pe dovezi de la Universitatea de Stat din Georgia, petrece mult timp pe dark web. El și echipa sa de cercetare monitorizează îndeaproape „piețele subterane în care infractorii vând tot felul de mărfuri ilicite”.

În urmă cu câteva luni, cercetările lui Maimon i-au atras atenția lui Kurt Eichenwald, editor senior de investigație The Conversation US, care căuta povestea potrivită pentru a o aborda în parteneriat cu un specialist de top pentru primul efort de raportare investigativă al publicației. The Conversation s-a extins într-o asociație globală de organizații de știri, cu aproximativ 140 de jurnaliști , cu ediții în Canada, Franța, Indonezia și alte țări și regiuni.

Eichenwald, după ce s-a uitat la cercetările lui Maimon, a văzut potențialul unei povești de investigație mai cuprinzătoare decât orice s-a publicat anterior și a zburat în Georgia pentru a afla mai multe. În prima lor conversație, Maimon i-a spus că subiectul pe care l-a considerat cel mai potrivit pentru o investigație majoră a fost practica de a folosi „conturi de renunțare” pentru a facilita frauda cu cecuri și furtul, la o scară uluitoare.
„Mi-a arătat piețele, mi-a arătat videoclipuri care erau incredibile în ceea ce privește ceea ce se făcea”, susține Eichenwald. Povestea rezultată, Heists Worth Billions, publicată după o investigație de patru luni, este prima incursiune The Conversation în relatarea investigativă, o extindere pe care conducerea publicației o consideră importantă într-un moment în care oportunitățile de a face aceste rapoarte (adesea costisitoare), în special la nivel local, se micșorează. „Scăderea abruptă a jurnalismului de investigație și local ne-a determinat să luăm decizia de a face din acest tip de asocieri cu specialiști de top și din acest mod de lucru o prioritate”, susține Beth Daley, editor executiv și director general al The Conversation US.

 

Extinderea proiectului la nivel internațional

Potrivit niemanlab.org, specialiștii de la nivel local și național sunt concentrați pe o gamă largă de subiecte pe care redacțiile mai mici de astăzi nu au personal să le acopere și pe care poate nici măcar nu le cunosc, dar care au o valoare semnificativă de interes public. Pe de altă parte, cadrele universitare nu au neapărat expertiză în scris pentru un public larg, iar aici intervin jurnaliştii de investigaţie, care știu cum să găsească o narațiune din date, să vorbească etic cu oameni reali și să aibă platforma și capacitatea de editare pentru a ajunge la publicul larg.

Eforturile The Conversation se numără printre multe alte inițiative lansate recent pentru a consolida relatarea investigațiilor (inclusiv una anunțată de Centrul pentru Integritate Publică în această lună). Dar ceea ce face ca inițiativa The Conversation să fie diferită este abordarea față de relatarea în sine – asocierea specialiștilor precum Maimon cu reporteri de investigație precum Eichenwald, pe premisa că expertiza academică profundă și mijloacele narațiunii și reportajelor jurnaliștilor de investigație sunt o rețetă subutilizată pentru investigații puternice și de impact. „Este un efort de colaborare, în care coloana vertebrală a informațiilor provine din cercetarea academică și cunoștințele academice, iar apoi lizibilitatea vine de la un reporter de investigație. În mare măsură, ridică relatarea investigațiilor la un nivel în care putem accesa… teme de excepție care se află în cercetarea lumii academice”, punctează Eichenwald.

Anul acesta, The Conversation intenționează să înceapă să lucreze la nivel internațional la astfel de investigații. Unitatea se bazează pe liber profesioniști în loc de personal de relatare, deoarece, menționează Eichenwald, dorește să se poată lucra pe o mare varietate de povești și subiecte, cu mulți experți. Mai mult decât atât, „scăderea reportajelor de investigație în jurnalism, care este îngrozitoare, a creat o lume de specialiști care sunt liber profesioniști sau disponibili pentru jurnalismul independent”, adaugă Eichenwald, menționând și faptul că The Conversation plătește reporterii de investigație independenți în funcție de proiect și oferă asigurare pentru calomnie. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *