◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Raport. Europa „duce” de două decenii o criză de medicamente

Europa se confruntă cu o penurie de medicamente vitale pe tot continentul.

Un studiu recent realizat de rețelele de jurnaliști de investigație MIIR și EDJNet în anumite țări din UE a constatat că durata penuriei ar putea ajunge la 72-130 de zile pentru anumite produse farmaceutice.

Medicamentele care tratează afecțiunile sistemului nervos reprezintă aproape o cincime din toate „minusurile” între 2018 și 2023. Tratamentele pentru complicații cardiovasculare și antiinfecțioase pentru uz sistemic reprezintă peste un sfert din deficitul pieței.

În timp ce lipsa lanțului de aprovizionare a fost recent atribuită pandemiei de COVID-19 și războiului din Ucraina, raportul subliniază că în realitate, lipsa de medicamente a crescut de peste 20 de ani, potrivit Euronews.

În Lituania, oamenii trebuie să călătorească în toată țara pentru a obține medicamentele care le sunt necesare. „Ca lanț de farmacii, depindem în totalitate de furnizorii și producătorii noștri. Ceea ce putem face este, practic, să monitorizăm cu atenție situația și să încercăm să comandăm medicamente atunci când se ivește ocazia și să ne stocăm proviziile cât de mult putem”, spune Karolina Staleliūnaité, de la Farmacia Benu.

Presiunea a crescut asupra Bruxelles-ului din partea medicilor de familie, a farmaciștilor și a pacienților deopotrivă, pentru a acționa și a împiedica situația să se agraveze. Comisarul european pentru Sănătate a abordat problema propunând reforma farmaceutică a Comisiei Europene. Se speră să se monitorizeze medicamentele esențiale, pentru a putea aborda vulnerabilitățile lanțului de aprovizionare.

Coordonarea cu companiile farmaceutice este, de asemenea, în curs de rezolvare. Ideea din spatele acestui lucru este adoptarea unui plan de urgență. Companiile pot notifica eventualele lipsuri mult mai devreme. „Lucrăm pentru a avea o agenție pentru medicamente mai puternică. Și avem o nouă autoritate, HERA (Health Emergency Preparedness and Response Authority), care supraveghează ce medicamente trebuie să ne asigurăm că sunt în aprovizionare și pentru a primi avertismentul cu privire la eventualele lipsuri”, spune Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și siguranță alimentară. (redacția UZPR)

Foto: Christine Sandu/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *