◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Datoriile statelor îngroașă rândurile săracilor. Încă 165 milioane de oameni trăiesc cu mai puțin de 3,65 dolari pe zi

În ultimii trei ani, ratele sărăciei în țările sărace au crescut, numărul de persoane suplimentare care trăiesc cu mai puțin de 3,65 de dolari pe zi ajungând la 165 de milioane, conform unui nou document de politică al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Toate aceste persowne care au îngroșat rândurile sărăciei mondiale trăiesc în economii cu venituri mici și medii, cei mai săraci 20% cetățeni din țările cu venituri mici suferind cel mai mult, cu venituri lor încă sub nivelurile pre-pandemie în 2023. „Țările care au investit în rețele de siguranță în ultimii trei ani au împiedicat un număr semnificativ de oameni să cadă în sărăcie. În țările foarte îndatorate, există o corelație între nivelurile ridicate ale datoriilor, cheltuielile sociale insuficiente și o creștere alarmantă a ratelor sărăciei. Astăzi, 46 de țări plătesc mai mult de 10% din veniturile lor publice pentru dobânzi. Datoriile fac din ce în ce mai greu pentru țări să-și susțină populația prin investiții în sănătate, educație și protecție social. Există un cost uman al inacțiunii în a nu restructura datoria suverană a țărilor în curs de dezvoltare. Avem nevoie de noi mecanisme pentru a anticipa și absorbi șocurile și pentru a face ca arhitectura financiară să funcționeze pentru cei mai vulnerabili”, punctează Achim Steiner, administratorul UNDP.

În ultimul deceniu, plățile pentru serviciul datoriei au consumat în mod constant o parte din ce în ce mai mare din veniturile și cheltuielile publice în economiile în curs de dezvoltare, potrivit undp.org. În comparație cu o țară cu venituri mari, cele mai recente date sugerează că statele cu venituri mici dedică între dublu și triplu ponderea veniturilor sau cheltuielilor pentru plățile dobânzilor. În medie, țările cu venituri mici sunt alocă de două ori mai multă finanțare pentru deservirea plăților nete decât pentru asistența socială și de 1,4 ori mai mult decât pentru asistența medicală. De asemenea, datoriile reprezintă 60% din cheltuielile pentru educație în aceste țări. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *