◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.05.2024

Zeci de organizații media internaționale condamnă a cincea încarcerare a jurnalistului turc Baris Pehlivan

Organismele internaționale de supraveghere a drepturilor și organizațiile media au condamnat încarcerarea pentru a cincea oară a cunoscutului jurnalist turc de investigație Baris Pehlivan, numind-o o încălcare a libertății de exprimare – un număr de 19 organe de supraveghere a drepturilor internaționale și turce și organizații media au condamnat decizia autorităților de a-l întemnița, informează balkaninsight.com.

„Suntem îngrijorați de hărțuirea judiciară repetată la adresa lui Pehlivan, care își exercită dreptul fundamental la libertatea de exprimare ca jurnalist în Turcia”, menționează organizațiile, într-o scrisoare comună.

Pehlivan a fost informat printr-un SMS de Ministerul Justiției că era de așteptat să se predea instituției de corecție Marmara. „Pehlivan a fost deja încarcerat de patru ori din cauza muncii sale. Acest ordin marchează a cincea oară de trimitere a sa după gratii”, se arată în scrisoarea grupurilor mass-media.

Pehlivan a fost arestat în martie 2020 pentru că a acoperit înmormântarea unui ofițer de informații turce și dus în instanță alături de jurnaliștii Aydin Keser, Baris Terkoglu, Eren Ekinci, Hulya Kilinc, Ferhat Celik și Murat Agırel. El a fost condamnat la trei ani și nouă luni de închisoare, sub acuzația de dezvăluire de… documente secrete. După eliberare, Pehlivan a comentat decizia instanței: „Nu există nicio infracțiune în acest caz. Acest caz are scopul de a pedepsi jurnalismul”. Pehlivan a fost rechemat la închisoare, prin SMS, pentru infracțiunea din… 2020. „Facem apel la autoritățile turce să anuleze decizia și să pună capăt hărțuirii judiciare sistematice împotriva lui și a altor jurnaliști. Ne reiterăm solidaritatea cu jurnaliştii închişi. Jurnalismul nu este o crimă și fiecare minut pe care un jurnalist îl petrece după gratii este o încălcare a libertății de exprimare și a libertății presei”, se spune în scrisoarea organizațiilor internaționale.

Turcia s-a clasat pe locul 165 din 180 în cel mai recent Indice al libertății presei, elaborat de organizația Reporteri fără frontiere. (redacția UZPR)

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *