◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

Știrile false, propagate sub umbrela libertății presei

Cerând o mișcare de reformă a mass-media care să implice jurnaliști și cetățeni pentru a recâștiga credibilitatea erodată, Sashi Kumar, jurnalist senior și președinte al Colegiului Asiatic de Jurnalism, susține că actuala criză a sectorului media este agravată de aceleași progrese tehnologice care au permis democratizarea acestuia. Discursul său în cadrul evenimentului „Freedom Fest 2023” a inclus observația că

„evoluțiile tehnologice din mass-media au avut o influență democratizantă, dar au permis și o anumită neliniște. Această nevoie de rapiditate extremă a transmiterii este exagerată, deoarece nimeni nu este capabil să reacționeze instantaneu. Această anarhie a informațiilor duce la problema verificării și îl lasă pe cetățean nepregătit să constate care informații sunt credibile”.

Potrivit thehindu.com, Kumar a spus că algoritmii din sfera media de acum nu oferă doar informații pe care cred că oamenii ar trebui să le citească, ci determină alegerile oamenilor: „Acest lucru a creat o situație fără precedent, în care nu putem da vina pe cei care sunt sceptici față de mass-media. O doză zilnică puternică de alteritate și părtinire pătrunde în presă. Busola morală a mass-mediei internaționale mai mari este, de asemenea, în pericol”.

Jurnalistul de investigație Josy Joseph a susținut, în cadrul evenimentului, că pentru ca industria și democrația să supraviețuiască, este nevoie de o mass-media robustă și independentă. El a spus că jurnaliştii ar trebui să îmbrăţişeze tehnologia. Iar Vinod K. Jose, fost editor executiv al revistei The Caravan, a spus că moștenirea nefastă a ultimului deceniu constă în modul în care știrile false au ajuns să fie încadrate în conceptul de libertate a presei. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *