◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Jurnaliștii The Guardian în acțiune. Premiu internațional pentru identificarea activelor deținute de oligarhii ruși

The Guardian a câștigat un prestigios premiu internațional pentru journalism, pentru activitatea sa de identificare a activelor deținute de oligarhii ruși. Russian Asset Tracker, un proiect de colaborare condus de The Guardian și Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției, a câștigat Premiul pentru inovație la festivitatea de decernare a distincțiilor pentru Presă Europeană, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Tbilisi, Georgia.

Proiectul a implicat peste 100 de jurnalişti din organizaţii media din întreaga lume, inclusiv Le Monde din Franţa, Miami Herald din SUA şi NDR din Germania.

La anchetă au lucrat Juliette Garside, Simon Goodley, Kalyeena Makortoff, Jasper Jolly, Pamela Duncan, David Blood, Niamh McIntyre și Rob Davies de la The Guardian.

În urma atacului brutal al Rusiei asupra Ucrainei, guvernele din întreaga lume au impus sancțiuni multora dintre apropiații președintelui Vladimir Putin. Ancheta a urmărit cât mai multe dintre aceste active și le-a compilat în baza de date Asset Tracker, pentru ca publicul să le vadă și să le folosească, potrivit The Guardian.

Peste 17 miliarde de dolari (13 miliarde de lire sterline) din active globale – inclusiv conturi bancare offshore, iahturi, avioane private și proprietăți de lux din Londra, Toscana și Riviera Franceză – au fost legate de 35 de oligarhi și oficiali ruși despre care se presupune că ar avea legături strânse cu Putin. Activele includ o colecție de proprietăți în valoare de 250 de milioane de lire sterline adunate de fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, în timp ce proiectul a dezvăluit și modul în care Alisher Usmanov, oligarhul rus despre care se spunea că este cea mai bogată persoană din Marea Britanie, a susținut că a plasat sute de milioane de lire sterline din bunurile sale într-un trust, lăsându-le potențial în afara regimurilor de sancțiuni ale guvernelor occidentale.

Ancheta a fost publicată în martie 2022, la mai puțin de o lună după ce Rusia a invadat Ucraina. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *