◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Relatarea problemelor de mediu în Balcani

Peste 50 de jurnalişti s-au adunat la Sarajevo, în Bosnia, pentru conferinţa „Going Environmental”, punctul culminant al unui proiect al Balkan Investigative Reporting Network şi al partenerului german n-ost. Scopul proiectului a fost de a promova jurnalismul de mediu colaborativ în regiune prin reunirea jurnaliștilor din țările din Balcanii de Vest pentru a oferi perspective regionale asupra problemelor de mediu și schimbărilor climatice, tot mai de frecvente.

Relatarea problemelor de mediu în Balcani nu este încă o prioritate pentru mass-media, care se confruntă cu presiunile politice și financiare și cu lipsa de dedicare, notează BalkanInsight. Dar criza de mediu din Balcanii de Vest a devenit mai vizibilă în urma invadării Ucrainei de către Rusia – țările din zonă s-au luptat să obțină suficientă energie, cu creșterea prețurilor, toate acestea punând în umbră preocupările pentru protecția mediului. „Criza exista deja în regiune și războiul a arătat mai clar că acesta este ceva care va rămâne ani și va fi nevoie de multe eforturi pentru ca situația să se schimbe”, a punctat Pippa Gallop, consilier energetic pentru Europa de Sud-Est la Bankwatch.

Balcanii de Vest se confruntă cu o provocare semnificativă din cauza dependenței de cărbune pentru electricitate și încălzire, ceea ce a dus la ca orașele din regiune să apară frecvent pe listele celor mai poluate din lume. Odată cu escaladarea crizei energetice, participanții la conferință au subliniat că multe țări se îndepărtează și mai mult de sursele de energie regenerabilă. În Bosnia-Herțegovina, de exemplu, închiderea blocului 5 al centralei Tuzla și a blocului 4 al centralei Kakanj, planificată inițial pentru 2022, a fost amânată.

În acest context, au fost organizate programe de instruire pentru jurnaliști, pentru a relata diverse subiecte critice, inclusiv efectele utilizării pesticidelor, pierderea siturilor de patrimoniu protejate în urma proiectelor de construcții, defrișările ilegale și consecințele exploatării hidrocentralelor mici. Un accent deosebit a fost pus pe jurnalismul transfrontalier, ceea ce a condus la producerea unor articole care au fost publicate în media din Balcanii de Vest. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *