◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.05.2024

Lanț de biblioteci din Bihor într-un viitor hub cultural, educaţional şi informaţional

Consiliul Judeţean Bihor şi Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” au pregătit un proiect de 4,1 milioane de euro pentru finanţare din PNRR pentru a transforma Biblioteca Judeţeană într-un hub cultural, educaţional şi informaţional, împreună cu alte 29 de biblioteci publice din judeţ, modernizate. „Venim cu o propunere de proiect prin care dorim să redefinim conceptul de bibliotecă în interiorul comunităţii bihorene şi să aducem Biblioteca Judeţeană în contemporaneitate, cât mai aproape de modelul unei biblioteci europene”, a declarat, în conferinţă de presă, directoarea Bibliotecii Judeţene, Ancuţa Şchiop.

La un an şi jumătate la conducerea instituţiei, Ancuţa Şchiop a precizat că, pe lângă a creşte numărul de cititori şi abonaţi, conducerea instituţiei s-a preocupat de reţeaua bibliotecilor comunale şi orăşeneşti din judeţ, 33 de biblioteci publice active, pe care doresc să o lărgească, prin activarea altor biblioteci, cu fonduri noi de carte, susţinute de administraţia judeţeană şi cele locale, dar şi prin modernizare.

Vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, a precizat că prin acest proiect, susţinut de CJ Bihor, Biblioteca Judeţeană şi 29 de primării locale, se va accesa o finanţare din Componenta 7 din PNRR, „Dezvoltarea digitală a României”, în valoare de 4,1 milioane de euro, din care 2,6 milioane de euro nerambursabil, 1,5 milioane de euro fiind contribuţia proprie a CJ, pentru investiţii în Biblioteca Judeţeană şi în cele 29 de biblioteci din judeţ. „Este în fapt un alt proiect prin care vrem ca judeţul nostru să aibă o componentă spirituală cât mai dezvoltată. Practic, prin proiect dorim să facem din Biblioteca judeţeană un loc în care comunitatea să se poată manifesta cultural şi artistic, să putem petrece, ca bihoreni şi ca turişti, un timp de calitate cu cei dragi, să putem accesa, conform noilor realităţi, serviciile pe care le poate oferi o bibliotecă digitalizată, iar comunităţile defavorizate să dobândească, prin intermediul acestei reţele de biblioteci dotate corespunzător, cunoştinţe minimale de operare a calculatorului” a declarat vicepreşedintele Mălan, potrivit Agerpres.

Proiectul cuprinde trei componente importante: renovarea şi echiparea sediului central al Bibliotecii Judeţene din Oradea, reabilitarea a trei biblioteci comunale – cele din Sânmartin, Sântandrei şi Oşorhei şi dotarea altor 26 de biblioteci comunale cu aparatură IT modernă (calculator, laptop, tablete, imprimante etc.), fiecare dotare având o alocare de câte 10.000 de euro.

Potrivit arhitectului Valentin Dolog, la sediul centrului se va reamenaja, în primul rând, holul central, cu „deschiderea” tavanului, spaţii de socializare, cafenea, bar, terasă exterioară, amfiteatru, un lift transparent, fond de carte pentru copii, ludotecă, ateliere de creaţie. La etajele I şi II se vor crea, pe lângă zonele de carte, săli de lectură, pentru training competenţe digitale, un studio podcast etc.

Componenta de digitalizare din proiect vizează instalarea a 20 de staţii de lucru în vederea cursurilor pentru dobândirea de abilităţi de bază în domeniu, precum şi digitalizarea fondului de carte, prin achiziţia unor scanere performante, adaptate tipului de document ce trebuie scanat. Aici se mai adaugă şi alte servicii oferite în bibliotecă, precum spaţii unde să se asculte cărţi electronice, să se vizioneze filme etc.

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *