◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Jurnaliștii azeri independenți acuză întărirea controlului Guvernului asupra presei

Jurnaliştii independenţi din Azerbaidjan protestează față de prevederile legii mass-media, despre care spun că le împiedică munca şi dă guvernului prea mult control asupra presei.

Jurnaliștii implicați în campania „Nu vrem mass-media sancționată” au cerut abrogarea legii pe care președintele Ilham Aliyev a promulgat-o în 2022, spunând că este împotriva Constituției țării.

Otrivit voanews.com, cea mai important nemulțumire se referă la crearea unui registru pentru jurnaliști și instituții de știri, care oferă un card de presă și acces la briefing-urile guvernamentale și oficialii. Pentru a fi eligibili, jurnaliștii trebuie să aibă cel puțin trei ani de experiență și un contract de muncă – o prevedere despre care criticii spun că împiedică reporterii independenți să aplice. De asemenea, instituțiile de știri trebuie să fie de acord să producă un număr minim de articole în fiecare zi.

Parlamentarii susțin că legea va a contribui la îmbunătățirea relațiilor dintre mass-media și stat și că au discutat proiectul de lege cu jurnaliștii atunci când era în curs de elaborare. Însăpe de altă parte, Agenția pentru Dezvoltare Media a declarat că va lua măsuri împotriva agențiilor media și a jurnaliştilor care… nu se înregistrează, dar încă lucrează.

Jurnaliștii independenți afirmă că registrul le încalcă drepturile și le împiedică relatarea. „Cerința legii privind înregistrarea obligatorie este împotriva articolului 51 din Constituția Azerbaidjanului, precum și a Convenției europene pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”, a declarat Khalid Agaliyev, avocat, pentru oice of America.

Jurnalistul independent Aynur Elgunash a spus că legea împiedică mass-media să acționeze în rolul de supraveghetor al puterii: „După informaţiile pe care le avem, nici măcar jurnaliştii acreditaţi nu mai au voie să intre în Parlament, pentru că numele lor nu sunt în registratură. Jurnaliștii ar putea fi blocați de la proteste, sondaje stradale și interviuri cu agențiile guvernamentale. Dacă registrul interferează cu creativitatea, cere 20 de rticole pe zi și dictează subiectul materialelor, înseamnă că mass-media se află complet sub controlul statului. Este o tragedie pentru mass-media”.

Până acum, 160 de instituții de știri și 180 de jurnalişti au fost introduși în registru. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *