◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Asasinarea a doi jurnaliști a generat un val de arestări în Camerun

Detaliile morții jurnalistlui camerunez Martinez Zogo sunt îngrozitoare, potrivit hrw.org.: cadavrul său prezenta semne de torturi severe, inclusiv șocuri electrice. Guvernul a emis o declarație în care afirmă că jurnalistul „a suportat vătămări corporale semnificative”.

La popularul program de radio zilnic al lui Zogo, Embouteillage, jurnalistul a dezbătut în mod regulat cazuri de corupție, uneori acuzând și numind oameni de mare profil public. În săptămânile dinainte de a fi ucis, Zogo a anunțat la radio că va emite un raport care să numească persoanele implicate în delapidare în instituții publice. Organizația Human Rights Watch a văzut o copie a ceea ce i s-a tansmis că este acest raport, pe care Zogo l-a trimis presei înainte de moartea sa.

Uciderea lui Zogo a fost urmată de o condamnare pe scară largă, în Camerun și în afara țării.

Lucrurile s-au complicat și mai mult pentru autorități după ce Jean Jacques Ola Bebe, preot ortodox și prezentator radio, a fost găsit mort. Potrivit presei, Bebe, care a cerut dreptate pentru Zogo, a declarat la radioul Galaxy FM din Camerun că primește în mod regulat amenințări cu moartea, pe care a susținut că le bănuia a veni dinspre autorități. Biroul ONU pentru Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului a exprimat profunda îngrijorare după ce cadavrul lui Ola Bebe a fost descoperit. Pe de altă parte, tot vuietul venit dinspre opinia publică și mesajele de peste hotare au generat arestarea unor ofițeri de securitate de rang înalt, inclusiv unii de la Delegația Generală pentru Cercetare Externă, în frunte cu Léopold Maxime Eko Eko, șeful agenției. Pe 6 februarie, autoritățile au arestat o altă figură publică de primă vizibiltate, omul de afaceri și proprietar de brand de presă Jean Pierre Amougou Belinga, considerat a avea avea legături cu oficiali publici de rang înalt și pe care Zogo în numea frecvent în anchetele sale. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *