◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Secretarul General al ONU: „Există riscul înlocuirii statului de drept cu domnia fărădelegii”

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a avertizat că statul de drept riscă să se transforme în „domnia fărădelegii”, invocând o varietate de acțiuni ilegale comise de diferite state din întreaga lume.

Șeful ONU s-a adresat Consiliului de Securitate, dând o imagine sumbră a stării actuale de pace în numeroase țări și îndemnând statele membre să susțină „viziunea și valorile” Cartei ONU și Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Ca exemplu de încălcare a statului de drept, Guterres, citat de Euronews, a arătat mai întâi agresiunea Moscovei în Ucraina. Războiul, în cuvintele șefului ONU, a creat o „catastrofă umanitară și a drepturilor omului, a traumatizat o generație de copii și a accelerat criza globală alimentară și energetică”. Referindu-se la anexarea de către Rusia a patru regiuni din Ucraina, precum și la anexarea Crimeei din 2014, el a susținut că orice anexare rezultată din amenințarea sau utilizarea forței încalcă dreptul internațional și Carta ONU.

Guterres a mai făcut referire la o serie de situații critice din întreaga lume, de la lovituri de stat din regiunea Sahel din Africa până la programul ilegal de arme nucleare al Coreei de Nord și atacul Afganistanului asupra drepturilor femeilor și fetelor.

El a menționat, de asemenea, căderea statului de drept în Myanmar, de când armata a înlăturat guvernul ales al lui Aung San Suu Kyi, în februarie 2021, și și-a menționat îngrijorarea cu privire la o potențială agravare a tensiunilor dintre israelieni și palestinieni. „De la cel mai mic sat până la scena globală, statul de drept este tot ceea ce se află între pace și stabilitate și o luptă brutală pentru putere și resurse”, a subliniat Guterres, susținând că lumea este expusă „un risc grav al statului fărădelegii”. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *