◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Raport Freedom House. Declinul instituțiilor democratice din Balcanii de Vest

Potrivit raportului „Nations in Transit 2023”, publicat de Freedom House, instituțiile democratice din Balcanii de Vest au continuat să înregistreze declin și în 2022. Îmbunătățirile modeste în Albania, Kosovo și Macedonia de Nord au fost echilibrate de scăderi în Muntenegru și Bosnia-Herțegovina, iar scorul Serbiei a rămas neschimbat.

În același timp, procesele îndelungate de aderare la UE în Balcanii de Vest au accentuat deziluzia față de Uniune și i-au diminuat puterea de a stimula reforma. Provocările asociate aderării au crescut odată cu adăugarea Bosniei-Herțegovina, Moldovei și Ucrainei drept candidați formali pentru aderarea la UE. „Ca și în cazul celorlalte regimuri hibride din națiunile în tranzit, oamenii care trăiesc în țările non-UE din Balcanii de Vest mențin un sprijin puternic pentru aderarea la blocul comunitar. Cu toate acestea, în ciuda acestor indicatori importanți ai progresului, cetățenii din Balcanii de Vest s-au simțit abandonați de elitele interne care rezistă reformelor democratice care le-ar slăbi controlul asupra puterii și de elitele internaționale, cărora le lipsește hotărârea de a continua procesul de aderare”, precizează documentul citat de europeanwesternbalkans.com .

Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), „aproximativ o cincime din populația născută în regiunea Balcanilor de Vest șase trăiește în străinătate, mai ales într-o mână de țări membre OCDE. Având în vedere criza de încredere pe care o reprezintă acest exod, este poate deloc surprinzător faptul că instituțiile democratice din Balcanii de Vest au continuat să se clatine în 2022”, arată documentul Freedom House. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *