◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Un startup a salvat orașul Macomb și împrejurimile de la a deveni deșerturi de știri

Sigla WGEM-TV încă atârnă de o clădire din colțul de sud-est al pieței din orașul american Macomb, din Illinois. Era o perioadă în care pe lângă postul respectiv existau și două cotodiene, trei redacții ale unor posturi de radio și o cultură solidă a jurnalismului de colegiu – atât în tipar, cât și în difuzare. Dar sta a fost acum 20 de ani. Potrivit wbez.org, astăzi, biroul WGEM nu ma există. De altfel, orașul a fost cât pe ce să devină un deșert de știri.

Dar mulți dintre jurnaliștii care erau acum aproximativ 20 de ani sunt încă acolo. Patrick Stout este pensionat de la Universitatea Western Illinois, unde a fost consilier academic și a predat cursuri în programul de radiodifuziune și jurnalism al școlii. A fost și reporter, acoperind, printre alte subiecte, administrația locală, consiliile școlare și poliția. Stout are timp să scrie pentru un startup în creștere, care valorifică experiența jurnalistică ce se află încă în Macomb, pentru a umple golul de știri locale. Se numește Community News Brief. „Oamenii realizează cu adevărat că primesc ceva local”, a spus Stout despre Brief, care a fost fondat de editorul Lynne Campbell, originară din McDonough, cu un CV solid de jurnalism și marketing, potrivit wbez.org. Campbell a fost editor când GateHouse a combinat Macomb Journal și Macomb Eagle pentru a forma Voice. În 2012, ea a devenit editorul regional al companiei din sudul statului Illinois și a supravegheat 26 de ziare locale. „Cred că succesul inițial a fost că Lynne îi cunoaște pe toți acești oameni, din toate aceste orașe… și toți îi spun lucruri. Ei bine, asta se întâmplă, asta se întâmplă… Și așa că, dacă ar fi venit o afacere nouă în oraș, ea ar avea-o în paginile ei pentru că a aflat de la oameni”, detaliază Stout.

Campbell a lansat Brief în 2017. Astăzi, publică de trei ori pe săptămână. Edițiile pe hârtie sunt trimise prin poștă către aproximativ 2.000 de abonați în zilele de marți și vineri, iar o copie gratuită este disponibilă în zeci de locații din oraș, miercurea.

„În acest moment, cred că avem opt corespondenți și toți acoperă domenii diferite”, spune Campbell, care lucrează pentu comunități din jurul orașului Macomb, cu populație cuprinsă între 500 și 3.000 de locuitori, care nu au primit atenția presei.

Primarul din Macomb, Mike Inman, este încântat: „Avem un tânăr startup în plină dezvoltare, care pare să aibă un angajament de a avea reporteri la întâlniri, interactivi cu personalul și cu oficialii aleși, oameni pe teren. De ce nu am vrea să sprijinim asta?”. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *