◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Pământurile rare braziliene

„Appia Rare Earths & Uranium Corp are plăcerea să anunțe că a semnat un Acord de înțelegere cu 3S LTDA și Beko Invest Ltd. pentru a achiziționa o participație de până la 70% în Proiectul PCH, situat în provincia Tocantins a Centurii Fold Brasília, statul Goiás (Brazilia)” (APPIA SIGNS LETTER AGREEMENT TO ACQUIRE UP TO A 70% INTEREST IN A PROSPECTIVE BRAZILIAN RARE EARTHS IONIC CLAY PROJECT – MINING.COM, postat și vizitat pe 10 martie 2023).

Proiectul Cachoeirinha (Proiectul PCH) este situat în provincia Tocantins din centura de pliere a Brasíliei și se întinde de 17.551,07 ha – terenul de aici este bogat în roci intruzive cu mineralizare anormală a niobiului, unul din pământurile rare foarte cunoscute. Mineralizarea este legată de litologiile alcaline ale Complexului Plutonic Fazenda Buriti și de produsele hidrotermale prezente pe suprafața acestui complex poziționat într-un climat tropical; rezultatele pozitive ale lucrărilor de explorare geochimică efectuate până în prezent indică prezența niobiului în compoziția argilelor din terenul proiectului.

Iată declarația făcută cu acest prilej de Stephen Burega, președintele Appia: „Argilele de adsorbție ionică sunt principala sursă de metalelor critice/magneți permanent din pământurile rare disprosiu și terbiu. Astăzi, China controlează în esență toată producția acestor metale, inițial datorită exploatării propriilor câmpuri interne extinse de argile de adsorbție ionică și acum prin controlul acelorași tipuri de formațiuni din Myanmar/Burma, o țară din Asia de sud-est. Producția și utilizarea disprosiului și a terbiului pentru a modifica magneții permanenți din pământurile rare astfel încât aceștia să poată rezista la temperaturi extreme fără pierderi semnificative de rezistență magnetică, se află astfel sub control chinezesc. Cea mai bună speranță pentru producătorii non-chinezi de magneți permanenți de pământuri rare pentru uz militar și civil în medii cu temperatură ridicată este descoperirea și exploatarea argilelor de adsorbție ionică care nu se află sub control chinezesc. Acest lucru s-a întâmplat deja în Brazilia, unde o companie privată americană aduce în producție un zăcământ de argilă ionică. Planul său este de a produce aproximativ 2.000 t de metale rare de bază de neodim și praseodymium și 200 t de disprosiu până la sfârșitul anului 2026. Cea mai presantă nevoie este de disprosiu și terbiu. Această nouă descoperire a unui zăcământ de argilă ionică în Brazilia este unul dintre cele mai importante evenimente pentru aprovizionarea cu pământuri rare non-chineze din ultimii ani”.

Argilele ionice produc unele dintre cele mai curate pământuri rare critice, grele și ușoare de pe piață, presupunând pentru exploatarea lor o metalurgie simplă și o expunere radioactivă scăzută sau inexistentă.

 

Termenii și condițiile acordului

Appia are opțiunea de a câștiga 60% din proprietatea țintă prin emiterea unui total de 2,5 milioane de acțiuni comune ale Appia și Beko, după cheltuirea a 10 milioane de dolari pe proprietatea țintă pe o perioadă de cinci ani. Dacă Appia câștigă cei 60% și Beko 40%, sunt obligate în termen de 90 de zile să emită încă 1.250.000 de acțiuni comune. Ulterior, Appia și Beko vor intra într-o asociere în participație în ceea ce privește explorarea și dezvoltarea ulterioară a proprietății țintă, Appia deținând o participație de 70%, iar Beko de 30% în acest joint-venture. La formarea asociației în participațiune, Beko va avea la dispoziție 90 de zile pentru a alege: a) să participe la societatea în comun și să contribuie cu partea sa de cheltuieli sau să lase totul la dispoziția Appia; b) să vândă întreaga sa participație de 30% în societatea în comun, sub rezerva unui drept de prim refuz în favoarea Appia, sau c) să aleagă ca Appia să-și finanțeze partea proporțională de cheltuieli în temeiul societății în comun, sub rezerva dreptului Appia de a fi rambursată cu 150% pentru cheltuielile efectuate de Appia în numele Beko.

Executarea Acordului de asociere va fi urmată de negocierea cu bună credință a documentației formale, inclusiv a unui acord definitiv între părți, care stabilește termenii detaliați ai tranzacției, inclusiv termenii stabiliți în Acordul inițial de înțelegere, precum și alți termeni și condiții obișnuite pentru tranzacțiile de natura și amploarea avute în vedere în prezentul document. Toată documentația trebuie să fie în formă și conținut satisfăcătoare pentru fiecare parte și avocatul respectiv. Structura finală a tranzacției va fi determinată după ce fiecare parte, Appia și Beko, au avut posibilitatea de a lua în considerare toate elementele juridice, fiscale și de valoare mobiliară ale tranzacției pentru a asigura cea mai eficientă structură pentru fiecare dintre părți și deținătorii de titluri de valoare respectivi. Se anticipează ca, la închiderea tranzacției, proprietatea țintă să fie transferată și deținută de o companie braziliană nou încorporată, Appia rămânând să dețină o participație de 70% în contract și Beko deținând o participație de 30%, cu condiția ca Appia și Beko să respecte prezentul document. Joint Venture-ul va fi guvernat de termenii unui acord unanim al acționarilor Appia și Beko, în relația părților la societatea în comun.

Tranzacția este condiționată de îndeplinirea anumitor condiții anterioare, așa cum se obișnuiește pentru tranzacțiile de această natură, inclusiv respectarea regulilor Bursei canadiene de valori mobiliare. În cazul în care acordul definitiv nu a fost executat până la data închiderii, termenii Acordului de înțelegere vor guverna drepturile părților.

 

Despre Appia Rare Earths & Uranium Corp (Appia)

Appia este o companie canadiană tranzacționată la bursă în sectorul pământurilor rare și al uraniului. Compania se concentrează în prezent pe delimitarea elementelor critice de pământuri rare de înaltă calitate și a galiului pe proprietatea Lacului Alces, precum și pe explorarea uraniului de înaltă calitate în prolificul bazin Athabasca, pe proprietățile sale Loranger, North Wollaston, Eastside și Otherside. Compania mai deține drepturile de explorare la suprafață pentru 113.837,15 hectare în provincia canadiană Saskatchewan și are, de asemenea, o participație de 100% pentru exploatarea altor 12.545 de hectare cu pământuri rare și depozite de uraniu aflate în componența a cinci zone minerale din jurul lacului Elliot, provincia canadiană Ontario.

Appia are 130,5 milioane de acțiuni comune restante și 153,8 milioane de acțiuni complet diluate.

Notă de precauție cu privire la declarațiile anticipative: acest comunicat de presă conține declarații anticipative care sunt de obicei precedate sau urmate de/incluzând cuvintele „crede”, „așteaptă”, „anticipează”, „estimează”, „intenționează”, „planuri” sau expresii similare. Declarațiile anticipative nu reprezintă o garanție a performanței viitoare, deoarece implică riscuri, incertitudini și ipoteze; nu intenționăm și nu ne asumăm nici o obligație de a actualiza aceste declarații anticipative, iar acționarii sunt avertizați să nu se bazeze în mod nejustificat pe astfel de declarații.

Nici Bursa canadiană de valori mobiliare, nici Autoritatea sa de reglementare a pieței nu își asumă responsabilitatea pentru caracterul adecvat sau exactitatea acestei versiuni.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *