◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Bază de date cu „fiecare dolar dat unui politician”, inițiată de un jurnalist
în California

Baza de date numită CalMatters, recent inaugurată peste Ocean, combină jurnalismul, inteligența artificială și datele pentru a spori transparența legislativă pentru statul California. Potrivit almatters.org., democrația digitală a CalMatters este „o nouă modalitate pentru californieni de a înțelege și de a participa la guvernarea statului lor”.

Mai precis, CalMatters este anunțat ca o bază de date în care oricine poate accesa informații pentru a înțelege mai bine problemele, un site web care aduce guvernul statului „la viață” pentru public, un instrument cu inteligență artificială care caută datele și generează sfaturi de știri pentru jurnaliști. „Ca jurnalist care urmărește guvernul statului California de aproape 30 de ani, este clar pentru mine că politicienii și procesul de luare a deciziilor au devenit mai opace. Transparența creată de noi se referă la modul în care oamenii pe care îi alegem cântăresc interesele speciale și interesul public atunci când iau decizii importante cu privire la educația noastră, mediul, îngrijirea sănătății, locuințe, transport, închisori, taxe și multe altele”, spune David Lesher, co-fondator și redactor principal CalMatters, care conduce inițiativa Democrație Digitală.

Potrivit inițiatorilor, publicul va avea acum acces la mai multe informații despre legislatorii statului și despre procesul legislativ într-un singur loc, totul foarte ușor de căutat.

Baza de date adună o cantitate enormă de date de la guvernul statului, inclusiv „fiecare cuvânt rostit în audierile publice, fiecare dolar dat unui politician, fiecare proiect de lege introdus, fiecare vot și multe altele”.

Doritorii pot căuta în baza de date, pot vedea cea mai recentă agendă de stat pe șase subiecte majore, organizată de reporter profesioniști, îi pot căuta pe oricare dintre cei 120 de legislatori din California pentru a vedea date despre activitățile lor – politică, interese, finanțele campaniei și mediul personal.

Inteligența artificială scanează toate aceste date și sugerează idei de articole reporterilor de la CalMatters și organizațiilor media din întreg statul; poveștile rezultate vor fi postate pe pagini web concepute pentru a-l prezenta fiecare dintre cei 120 de legiuitori ai statului unui public care îl depășește pe cel din interiorul statului California. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *