◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Violențele la adresa jurnaliștilor sârbi stârnesc îngrijorare la nivel internațional

Trei jurnaliști au fost recent supuși violenței și intimidării, offline și online, în timp ce un altul a fost obligat să părăsească țara, din cauza problemelor de siguranță.

Mai multe organisme internaționale, inclusiv reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro, și șeful Misiunii OSCE în Serbia, Jan Braathu, și-au exprimat îngrijorarea față de aceste acte, cerând autorităților sârbe să investigheze amănunțit toate incidentele și să-i aducă rapid pe toți cei responsabili în fața justiției.

Potrivit rapoartelor, Marko Dragoslavić, jurnalist la agenția de presă FoNet, a fost agresat de o persoană necunoscută la scurt timp după ce a acoperit mitingul „Studenți pentru Kosovo”, de la Belgrad. Între timp, în aceeași zi, Stevan Dojcinović, jurnalistul și editorul premiatei publicații de investigații Crime and Corruption Reporting Network (KRIK) a primit amenințări online cu moartea. Anterior, Milan Nikić, jurnalist local care lucrează pentru N1 TV în orașul Kragujevac, a raportat autorităților că o persoană necunoscută i-a supravegheat apartamentul. Înainte de aceasta, o persoană necunoscută l-a confruntat pe Nikić în timp ce acesta acoperea un protest al lucrătorilor disponibilizați ai companiei de utilități publice de canalizare Kragujevac.

În plus, jurnalistul și scriitorul Marko Vidojković și soția sa au fost mutați recent într-o locație necunoscută din afara Serbiei, cu sprijinul PEN International. Relocarea a urmat unei serii de amenințări anonime cu moartea pe rețelele de socializare. Vidojković, împreună cu colegul său Nenad Kulacin, găzduiesc în mod regulat podcastul „Dobar, Loš, Zao”. „Ne îngrijorează actele de violență și amenințările împotriva jurnaliștilor din Serbia. Niciun jurnalist nu ar trebui să se confrunte cu atacuri sau intimidări din cauza muncii sale sau să fie obligat să-și părăsească țara de origine. Actele care amenință siguranța personală și integritatea jurnaliștilor reprezintă un obstacol serios în calea libertății presei și împiedică libera circulație a informațiilor și dreptul cetățenilor de a accesa informații de interes public. Îndemn autoritățile să facă tot posibilul pentru a investiga în detaliu toate incidentele și pentru a asigura siguranța jurnaliștilor, online și offline”, a spus Ribeiro. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *