◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Reuniune OSCE pe tema libertății presei

Libertatea de exprimare, precum și libertatea mass-media de a funcționa independent sunt piloni cheie ai unei democrații veritabile, au declarat liderii OSCE, în cadrul unei prime reuniuni dintr-o serie care se va derula pe tot parcursul anului, potrivit unui comunicat de presă. Aproximativ 240 de persoane din întreaga regiune OSCE s-au înscris la întâlnirea de la Viena, care a discutat despre rolul libertății presei ca pilon central al securității globale. Organizat de Președinția OSCE a Macedoniei de Nord, Reprezentantul OSCE pentru Libertatea presei (RFoM) și Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), evenimentul a reunit reprezentanți ai statelor OSCE, organizațiilor internaționale, societății civile și mass-media. Participanții s-au concentrat pe interconexiunea dintre mass-media, democrație și securitate în întreaga regiune OSCE, în special în perioade de conflict și criză. „Libertatea presei este un indicator direct al progresului civilizațional al societății și reprezintă un segment critic al oricărei societăți democratice. În contextele în care libertatea de exprimare nu este apreciată și libertatea presei este amenințată, democrația noastră este și ea amenințată. Prin urmare, vom continua să promovăm și să sprijinim activitățile care contracarează orice încălcare a liberei exprimări, inclusiv programe care vizează un mediu mai sigur pentru jurnaliști. Și, în sfârșit, ceea ce reprezintă o necesitate maximă este confirmarea hotărârii noastre politice colective care a creat, susținut și întărit mandatul RFoM de-a lungul trecutului, mobilizând în același timp toate resursele noastre pentru a menține, susține și promova libertățile mass-media, stipulate în ansamblul mai larg. a angajamentelor OSCE în materie de securitate”, a subliniat ambasadorul Igor Djundev, în numele președintelui. „Este clar că regiunea OSCE trece printr-o perioadă deosebit de dificilă, cu securitatea sa comună în fața unor mari provocări și cu o nerespectare tot mai mare a valorilor democratice în multe părți ale regiunii”, a declarat Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro.

Țările OSCE și-au asumat numeroase angajamente pentru a asigura libertatea de exprimare, libertatea de informare și libertatea mass-media, inclusiv accesul la mass-media și la informații. „Lipsa de respect pentru libertatea presei are un impact negativ asupra drepturilor fiecărui individ și, în cele din urmă, asupra stabilității societăților noastre. Când analizăm rolul critic pe care îl joacă mass-media în timpul alegerilor, precum și activitatea apărătorilor drepturilor omului, vedem clar că mass-media libere și independente sunt vitale pentru încrederea generală în instituțiile democratice”, a spus directorul ODIHR, Matteo Mecacci.

Reuniunile privind dimensiunea umană reprezintă o platformă pentru statele participante ale OSCE și instituțiile OSCE, precum și organizațiile internaționale și societatea civilă, pentru a face schimb de opinii și bune practici pentru a găsi soluții comune pentru provocările cu care se confruntă societățile din regiunea OSCE. Alte două reuniuni sunt planificate pentru acest an. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *