◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Inteligența artificială scutește timp prețios

În ultima perioadă, evoluțiile în inteligența artificială (AI) au făcut pași uriași, iar utilizarea acesteia a crescut vertiginos. Chiardacă speranțele sunt mari și posibilitățile AI ar putea fi supraevaluate, există domenii în care aceste sisteme pot scuti timp prețios.

„Nu vrem să fim prea dependenți de AI în viitor”, afirmă scriitorul Bernard Marr, citat de Euronews Next.

Așadar, unde poate intervene AI în beneficiul economiei de timp? Tehnologia AI de generare a limbajului natural poate fi folosită pentru a produce rapoarte simple, știri și alt conținut. Lucrătorii folosesc deja chatbot-uri precum ChatGPT pentru a scrie conținut relevant pentru locul lor de muncă, cum ar fi echipele de resurse umane cu fișe de post.

Instrumentele bazate pe inteligență artificială pot reduce munca manuală de proiectare, asistând la sarcini precum generarea de imagini, proiectarea machetelor și optimizarea schemelor de culori în art design. Deja există pionieri care folosesc AI pentru a-și dezvolta stilul și meșteșugurile.

Un alt domeniu unde AI poate fi de folos este introducerea datelor. „Intrarea și prelucrarea datelor sunt probabil să fie automatizate în cinci până la zece ani. Algoritmii de învățare automată pot introduce date mai rapid și mai precis decât oamenii”, a declarat Imane Adel, vicepreședinte executiv pentru strategie la Paymob, pentru Forbes.

Datorită algoritmilor de învățare automată, cum ar fi tehnologia de recunoaștere optică a caracterelor (OCR), AI poate recunoaște și converti textul tipărit sau scris în date digitale, reducând erorile manuale și economisind timp prețios.

La capitolul analiza datelor, inteligența artificială poate analiza rapid cantități mari de date, identificând modele și perspective pe care oamenii le-ar putea interpreta greșit sau le-ar putea rata în totalitate, ceea ce poate duce la o mai bună luare a deciziilor. „Astăzi, avem o AI care poate pur și simplu să analizeze datele noastre, să detecteze tipare și să facă o parte din analize pentru noi. Și, prin toate acestea, poate îndeplini sarcini de contabilitate financiară de bază”, adaugă Marr.

Și în editarea video AI va fi tot mai utilizată, selectând și adunând automat cele mai bune fotografii, adăugând tranziții și ajustând nivelurile audio. De asemenea, poate ajuta la retușarea imaginii, stabilizarea video și corectarea culorilor. Instrumentele AI pot genera, de asemenea, previzualizări, facilitând vizualizarea produsului final.

Datorită capacității sale de a automatiza cu ușurință sarcini repetitive, inteligența artificială ar putea fi soluția pentru anii în care oamenii au fost supuși unui sistem care îi împinge să-și omoare creativitatea pentru a se concentra pe îndeplinirea sarcinilor plictisitoare. „Sperăm că, pe termen lung, AI poate fi un lucru bun, pentru că, dacă te uiți la o mulțime de locuri de muncă, risipim atât de mult din potențialul nostru uman uimitor făcând lucruri care nu adaugă cu adevărat o cantitate mare de valoare. Dacă putem să dăm asta mașinilor și să ne concentrăm timpul asupra lucrurilor care adaugă cu adevărat valoare ca oameni în ceea ce privește creativitatea, în termeni de gândire critică și așa mai departe, atunci asta nu poate decât să facă lumea un loc mai bun”, conchide Marr. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *