◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Artiștii britanici câștigă de patru ori mai puțin decât… salariul minim

Artiștii care lucrează în sectorul public din Marea Britanie se luptă să rămână pe linia de plutire, pe fondul unei culturi a taxelor mici, a muncii neplătite și a exploatării sistemice, arată cercetările.

Un sondaj asupra persoanelor implicate în actul artisitic a constatat o rată orară medie generală de 2,60 lire sterline pe oră, cu mult sub salariul minim, de 9,50 lire sterline pe oră, în Regatul Unit.

Practic, artiștii, în special cei din medii mai puțin privilegiate, trebuie să susțină mai multe locuri de muncă pentru a compensa aceste câștiguri foarte mici. Unii au spus că au decis să părăsească lumea artei pentru a-și proteja sănătatea mintală și securitatea financiară.

Dintre cei chestionați, 76% au raportat onorarii sub salariul minim, în timp ce 74% dintre respondenți au spus că onorariul primit de un artist este nedrept în raport cu amploarea realizărilor.

Raportul citat de The Guardian, care a fost comandat de a-n, organism care reprezintă artiștii, include mărturii ale multora dintre cei care au răspuns la sondaj, inclusiv un artist care a spus: „Curatorul care a organizat expoziția a profitat de dizabilitățile mele și de fiecare dată când puneam la îndoială contractele și ratele de plată, eram făcut să mă simt vinovat că am cerut”.

Raportul solicită o mai mare transparență, solidaritate între cei care lucrează în sector și sprijinirea unei campanii sindicalizate pentru un salariu minim pe oră de 15 lire sterline. Artists Union England, Scottish Artists Union și Praxis Artists’ Union of Ireland sunt evidențiate în raport ca uniuni la care artiștii ar trebui să ia în considerare aderarea. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *