◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

OMS salută progresele pentru eliminarea grăsimilor periculoase de pe rafturile magazinelor

Deși obiectivul ambițios stabilit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 2018 de a elimina complet acizii grași trans (TFA), până în 2023, nu a fost atins, s-au înregistrat progrese remarcabile în acest domeniu în toate regiunile lumii, a salutat agenția ONU pentru sănătate (https://news.un.org/fr/story/2024/01/1142737): TFA ucid, cca 500.000 de oameni mor în fiecare an, în întreaga lume, din cauza consumului lor și a bolilor coronariene pe care le generează. Acizii grași trans măresc nivelul de colesterol LDL („colesterol rău”), care provoacă artere blocate, atacuri de cord și duce la deces din cauza bolilor de inimă.

 

„TFA corespund tutunului în domeniul produselor alimentare”

Eliminarea grăsimilor trans este posibilă din punct de vedere economic, politic și tehnic și salvează vieți practic fără nici un cost. Majoritatea acizilor grași trans provin din uleiuri vegetale parțial hidrogenate, artificiale și produse industrial. Acestea sunt folosite în multe produse de patiserie, uleiuri de gătit, prăjeli și grăsimi întărite, cum ar fi margarina și și alte grăsimi vegetale. Aceste uleiuri sunt ieftine și prelungesc durata de valabilitate a alimentelor procesate. „Grăsimile trans nu au beneficii cunoscute pentru sănătate, ci, doar riscuri considerabile: sunt echivalente cu tutunul din produsele alimentare”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. Aceste TFA pot fi înlocuite cu ușurință cu alte uleiuri vegetale mai sănătoase, care nu sunt mai scumpe, precum uleiurile vegetale bogate în acid oleic.

Dr. Tom Frieden, președinte și CEO al organizației Resolve to Save Lives, consideră, de asemenea, că „eliminarea grăsimilor trans este fezabilă din punct de vedere economic, politic și tehnic și salvează vieți, practic fără costuri pentru guverne, comunități și consumatori”.

 

183.000 de vieți salvate pe an

Acesta este motivul pentru care în 2018, OMS a lansat inițiativa „Înlocuiește uleiurile cu TFA”, care vizează eliminarea TFA și salută astăzi progresele înregistrate în acest domeniu. În total, 53 de țări au implementat între 2018-2023 politici de bune practici pentru combaterea acizilor grași trans din alimente.

Aceste politici au permis „îmbunătățirea considerabilă a mediului alimentar a 3,7 miliarde de oameni, adică 46% din populația lumii, comparativ cu 6% în urmă cu doar cinci ani”. Aceste politici de sănătatea aplicată ar trebui să salveze în jur de 183.000 de vieți pe an, conform estimărilor OMS.

 

Arabia Saudită, Danemarca, Lituania, Polonia și Thailanda, în centrul atenției

OMS a acordat acestor cinci țări primele sale certificate care validează progresele înregistrate în eliminarea acizilor grași trans, produși industrial.

Cele cinci țări, menționate mai sus, au demonstrat toate că au în vigoare politici de bune practici pentru eliminarea acestor TFA, susținute de sisteme adecvate de monitorizare și aplicare, a anunțat OMS. „Felicit aceste țări pentru că sunt primele din lume, care își monitorizează și pun în aplicare politicile privind grăsimile trans. Invităm alte țări să le urmeze exemplul”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus cu această ocazie.

 

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Edith Mihaela Dobrescu/Institutul de Economie Mondială

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *