◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Jurnalismul cetățenesc are nevoie de etica presei

Jurnalismul cetățenesc, acel tip de difuzare de informații pe site-uri, rețele sociale și bloguri, furnizate de oameni care nu sunt profesioniști media, este în creștere în ultimii ani. Chiar dacă este controversat, mai ales în lumea internetului, care nu are niciun control, iar dezinformarea se revarsă în valuri, jurnalismul cetățenesc este și o realitate de necontestat. În aceste condiții, de ce este nevoie pentru ca poveștile cetățenilor să fie spuse corect?

Wananchi Reporting, de exemplu, este o platformă de jurnalism pentru cetățeni a Citizen Digital, care oferă oamenilor obișnuiți ocazia de a împărtăși povești care au scăpat jurnaliștilor profesioniști sau care nu au beneficiat de prim-planul necesar, articolele care ajung să fie publicate primind compensații în bani. Zack Chiliswa, lector media la Universitatea de Știință și Tehnologie Meru, din Kenya, consider că una dintre principalele provocări pe care le implică jurnalismul cetățenesc este crearea de realități multiple, care, la rândul lor, duc la confuzie: „Rețelele sociale au făcut posibil ca oamenii să producă realități multiple. De exemplu, sunt atât de multe imagini care vin din Gaza și este greu de știut cine spune adevărul: este o situație sau alta reală sau a fost fabricată?”.

Apare apoi întrebarea cu privire la rolul pe care ar trebui să-l joace jurnaliştii profesioniști în viziunea jurnalistului cetăţean. Practic, cei dintâi ar trebui să-I ajute pe cetățenii care difuzează informații să înțeleagă exact ceea ce se întâmplă.

Mwende Musyoki, jurnalist și editor, crede că este foarte important ca jurnaliștii cetățeni să fie recompensați, pentru a-i ajuta să înțeleagă etica media. Una dintre oportunitățile majore pe care le au ambele categorii sunt parteneriatele – cetățenii care difuzează știri pot fi, lucrând cu entitățile media, parte a unor povești mai mari și  astfel, ceea ce relatează devine mult mai relevant și capătă un impact mult mai extins. (redacția UZPR)

Foto: Jan Vasek/Pixabay

Un comentariu pentru “Jurnalismul cetățenesc are nevoie de etica presei

  1. De ani si ani,freelancerii UZPR activeaza pe retelele sociale si prin atitudinea lor au influentat si influenteaza jurnalismul cetatenesc. Consider ca freelancerii UZPR pot selecta opinenti de pe retelele sociale carora le pot acorda ecuson de jurnalism cetatenesc. De asemenea pot incheia parteneriate de colaborare cu opinentii jurnalismului cetatenesc. Dialogul freelancerilor UZPR cu acesti opinenti ai jurnalismului cetatenesc poate fi echivalat cu insasi un parteneriat in sine. UZPR prin freelancerii din redactia de freelanceri poate influenta in bine activitatea de jurnalism cetatenesc de pe retelele sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *