◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Statele amazoniene au eșuat în stabilirea unui obiectiv comun de stopare a defrișărilor masive

Opt națiuni amazoniene au convenit cu o listă de politici și măsuri de mediu unificate pentru a consolida cooperarea regională la un summit major pentru pădurile tropicale din Brazilia, dar nu au reușit să cadă de acord asupra unui obiectiv comun pentru a pune capăt defrișărilor.

Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva, care și-a mizat reputația internațională pe îmbunătățirea poziției ecologice a Braziliei, a făcut eforturi ca regiunea să se unească în spatele unei politici comune de stopare a defrișărilor până în 2030 – una pe care a adoptat-o deja. În schimb, declarația comună emisă în orașul brazilian Belem a creat doar o alianță pentru combaterea distrugerii pădurilor, țările fiind lăsate să își urmărească propriile obiective individuale de defrișare.

Eșecul celor opt țări amazoniene de a conveni asupra unui pact pentru a-și proteja propriile păduri indică dificultățile mai mari, globale, de a ajunge la un acord pentru combaterea schimbărilor climatice. Mulți oameni de știință spun că factorii de decizie acționează prea încet pentru a evita încălzirea globală catastrofală. „Planeta se topește, batem recorduri de temperatură în fiecare zi. Nu este posibil ca, într-un scenariu ca acesta, opt țări amazoniene să nu poată face o declarație – cu litere mari – că defrișarea trebuie să fie zero”, punctează Marcio Astrini de la grupul de lobby al mediului Climate Observatory.

Lula și alți lideri naționali au părăsit întâlnirea fără a comenta declarația. La summit au participat președinți din Bolivia, Brazilia, Columbia și Peru, în timp ce Ecuador, Guyana, Surinam și Venezuela au trimis alți oficiali de rang înalt.

Bolivia și Venezuela sunt singurele țări din Amazon care nu au semnat un acord în 2021 între peste 100 de țări pentru a lucra pentru oprirea defrișării până în 2030, potrivit euractiv.com.

Summitul a reunit Organizația Tratatului de Cooperare Amazon (ACTO) pentru prima dată în 14 ani, cu planuri de a ajunge la un acord larg asupra problemelor de la combaterea despăduririi până la finanțarea dezvoltării durabile. Dar tensiuni au apărut în perioada premergătoare summit-ului, în jurul pozițiilor divergente privind despădurirea și dezvoltarea exploatării petrolului.

Țările amazoniene au respins, de asemenea, campania în desfășurare a președintelui Columbiei, Gustavo Petro, de a pune capăt dezvoltării exploatărilor de petrol în Amazon.

Dincolo de defrișare, summitul nu a stabilit nici un termen limită pentru încetarea exploatării ilegale a aurului, deși liderii au convenit să coopereze în această problemă și să combată mai bine criminalitatea transfrontalieră de mediu. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *