◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.05.2024

Represiunea mass-media din Belarus continuă; la fel și susținerea internațională pentru jurnaliștii independenți

La trei ani de când cetățenii din Belarus s-au ridicat pentru a cere o numărătoare corectă a voturilor lor la alegerile prezidențiale din 2020, președintele Alexandr Lukașenko aproape a eliminat mass-media independentă din țară. Cu ocazia acestei aniversări sumbre, rețeaua globală International Press Institute (IPI) își reînnoiește cererea pentru eliberarea imediată a tuturor jurnaliștilor întemnițați, precum și abrogarea tuturor interdicțiilor privind operațiunile mass-media independente din Belarus. De asemenea, face un apel la restabilirea democrației în țară.

 

Cei mai mulți jurnaliști închiși din Europa

De la începutul revoltei din 2020 împotriva lui Lukașenko, mass-media independentă a fost vizată de autorități și acuzată că „a cerut” proteste. Încă din primele zile ale protestelor, jurnaliştii de la posturi populare, precum Belsat şi Nasha Niva, au fost împuşcaţi cu gloanţe de cauciuc de către forţele de securitate, în ciuda faptului că purtau marcaje clare – PRESS.

În săptămânile care au urmat, zeci de jurnaliști din presa atât din Belarus, cât și din străinătate au fost hărțuiți de oficiali de securitate, care nu au făcut nicio distincție între ei și protestatarii bătuți și arestați pentru că au manifestat pașnic împotriva rezultatelor alegerilor, care au fost în scurt timp recunoscute internațional ca fiind falsificate. Site-urile web independente au fost blocate, cetățenii revenind la canalele de știri de pe Telegram pentru a fi la curent cu situația din țară.

Până în acel moment, Lukașenko a controlat ferm instituțiile media tradiționale, permițând în același timp un spațiu îngust online pentru mass-media independentă. În urma protestelor în masă din 2020, președintele a reprimat toate vocile critice rămase în încercarea de a cenzura toate informațiile despre nemulțumirea populară.

Jurnalişti după gratii

În 2020, în perioada premergătoare alegerilor, autoritățile din Belarus au escaladat progresiv practica de a închide jurnaliștii. De atunci, mai multe valuri de represiune au lovit mass-media independentă din Belarus, jurnalistul polono-belarus și corespondentul„ Gazeta Wyborcza” Andrzej Poczobut fiind închis în martie 2021. Apoi, autoritățile le-au arestat pe Lyudmila Chekina și Maryna Zolatava, redactor-șef și director al ceea ce a fost cel mai popular mijloc media din Belarus, Tut.by. În ianuarie 2023, un tribunal din Minsk le-a condamnat pe ambele femei la 12 ani de închisoare.

În prezent, în Belarus există 35 de jurnalişti şi lucrători media în spatele gratiilor, potrivit Asociaţiei Jurnaliştilor din Belarus (BAJ), cel mai mare număr din Europa.

 

Cetățenii care citesc presa liberă riscă închisoarea

Autoritățile au interzis efectiv orice interacțiune a cititorilor cu organismele de presă dezavuate de regim. Cititorii riscă amenzi sau pedepse cu închisoarea pentru repostarea conținutului online desemnat drept „extremist”, în timp ce abonarea la paginile de socializare ale multor mass-media independente poate fi calificată de autorități drept „asistență pentru o formațiune extremistă”.

În august 2023, majoritatea mass-media populare independente din Belarus au această desemnare, inclusiv Belsat, Euroradio, Tut.by, Nasha Niva, serviciul belarus al RFE/RL, Charter 97 și Zerkalo.io, succesorul Tut.by, care lucrează din străinătate.

Ca urmare a acestor măsuri, aproape toate instituțiile independente și jurnaliștii au fost forțați să-și mute operațiunile peste hotare și să-și desfășoare activitățile în exil. „La trei ani de la începutul protestelor în masă pro-democrație în Belarus, regimul Lukașenko este hotărât să reducă la tăcere orice raportare independentă din țară, pentru a se agăța de putere. Rețelele globale IPI sunt solidare cu jurnaliştii incredibil de curajoşi din Belarus, care continuă să-și facă munca în țară și în afara acesteia, adesea expuși unui mare risc pentru ei înșiși și pentru familiile lor. Continuăm să cerem încetarea represiunii, inclusiv eliberarea tuturor jurnaliştilor şi lucrătorilor mass-media încarceraţi. Comunitatea internațională trebuie să continue să sprijine mass-media independentă din Belarus, inclusiv asigurând sprijinul și condițiile adecvate pentru jurnaliștii în exil, menținând vii bazele jurnalismului într-o viitoare Belarus democratică”, punctează Scott Griffen, director adjunct al IPI. (redacția UZPR)

Foto: Robert Owen-Wahl/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *