◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.05.2024

Jurnalişti iordanieni urmăriţi penal pentru postări pe reţelele de socializare

Jurnalistul Ahmed Hassan Al-Zoubi, condamnat la un an de închisoare, și jurnalistul Hiba Abu Taha, arestat pe 8 august, sunt urmăriți penal sub acuzația de defăimare, conform actualei Legi privind infracțiunile pe internet din Iordania. Federația Internațională a Jurnaliștilor (IFJ) condamnă urmărirea penală a jurnaliștilor și solicită autorităților iordaniene să renunțe la toate acuzațiile împotriva lor. Reprimarea mass-mediei este de așteptat să se agraveze în conformitate cu noua lege privind criminalitatea cibernetică adoptată de Parlament, dacă aceasta va intra în vigoare după semnarea de către Rege.

Proeminentul jurnalist satiric Ahmed Hassan Al-Zoubi a fost condamnat la un an de închisoare de către o Curte de apel iordaniană. Cazul său este legat de o postare critică pe care a împărtășit-o pe rețelele de socializare în legătură cu o serie de greve care au avut loc în guvernoratul Ma’an. Poliția a interceptat vehiculul care îl ducea pe Al-Zoubi pe aeroportul din Amman pe 24 martie 2022.

Pe 8 august, jurnalistul Hiba Abu Tahawa a fost reținut de serviciile de securitate sub acuzația de defăimare a unui organism oficial (a distribuit-o pe Facebook referitoare la confruntările din Moscheea Al-Aqsa).

Potrivit ifj.org, represiunea împotriva jurnaliştilor şi a libertăţii presei din Iordania eeste de aşteptat să se agraveze, în urma amendamentelor propuse de guvern şi adoptate de Parlament pe 27 iulie. Noua lege a criminalităţii cibernetice necesită semnătura Regelui înainte de a intra în vigoare.

Între timp, Legea împotriva criminalității cibernetice, adoptată în iunie 2015, a devenit un instrument recurent pentru autoritățile iordaniene pentru a înăbuși libertatea de exprimare și libertatea presei. Textul modificat conține pedepse cu închisoarea și amenzi disproporționate pentru opiniile exprimate pe platformele de socializare și a înregistrat obiecții și proteste din partea sindicatelor, organizațiilor de presă și jurnaliştilor, fiind criticată și de organizațiile societății civile.

Asociația Presei Iordaniene și Asociația Avocaților din Iordania s-au angajat în negocieri ample cu Parlamentul și Senatul, dar textul final aprobat incriminează libertatea de exprimare, restrângând libertatea jurnaliștilor de a relata știrile și de a informa publicul. Secretarul general adjunct al IFJ, Tim Dawson, a declarat: „Este scandalos faptul că guvernul iordanian acționează pentru a înăspri și mai mult aceste legi, având în vedere efectul catastrofal al legilor restrictive existente asupra jurnaliștilor și independenței jurnalismului din țară. Legea împotriva criminalității informatice, recent adoptată, înseamnă că jurnaliștii iordanieni se vor confrunta cu amenințări serioase pentru că își fac pur și simplu treaba și vor suporta unul dintre cele mai punitive medii din regiune”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *