◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro11.05.2024

Giganți media cer reglementarea inteligenței artificiale în jurnalism

The Associated Press sau News Media Alliance se numără printre cele zece mari organizații media care au semnat o scrisoare deschisă prin care solicită reglementarea inteligenței artificiale (AI) în jurnalism.

Scrisoarea subliniază că inteligența artificială are potențialul de a submina încrederea publicului în industria media, prin erodarea calității și veridicității conținutului informativ. În timp ce pe de o parte se subliniază dorința sectorului media de a îmbrățișa progresele tehnologice, pe de altă parte se evidențiază dezvoltarea și adoptarea rapidă a AI, care depășește salturile tehnologice anterioare.

Scrisoarea solicită negocieri colective și transparență între instituțiile media și dezvoltatorii AI pentru a controla utilizarea materialelor protejate prin drepturi de autor în instrumentele de instruire AI. De asemenea, documentul îndeamnă la eliminarea părtinirii din cadrul algoritmilor AI și conținutului generat. Sunt subliniate de asemenea, consecințele potențiale ale inacțiunii, în special răspândirea dezinformării generate de inteligența artificială la scară largă.

 

Mecanism complex de aplicare

Dovezile recente sugerează că AI generează conținut care se infiltrează din ce în ce mai mult în platformele de știri online. Un studiu realizat de Massachussets Institute of Technology a constatat că oamenii sunt mai predispuși să creadă dezinformarea generată de AI decât știrile false scrise de oameni. Implicațiile utilizării AI generative în ecosistemul media sunt semnificative pentru calitatea conținutului și viitorul jurnalismului.

În timp ce scrisoarea deschisă evidențiază preocupările legate de conținutul generat de AI, se recunoaște și că AI poate oferi beneficii atunci când este utilizată corect. Cu toate acestea, reglementarea conținutului generat de inteligența artificială ridică provocări, având în vedere prevalența sa online. Este nevoie de un mecanism complex de aplicare, care să combine metode algoritmice, autorități de reglementare și moderatori umani de conținut, pentru a aborda riscul abuzului în scopuri rău intenționate, notează fagenwasanni.com

Expansiunea comercială a AI generativă are implicații pentru moderarea conținutului, care trebuie să abordeze diverse scenarii și nuanțe pentru a aplica în mod eficient reglementările fără a cenzura conținutul online.

Industria media se poate baza pe tehnologia AI pentru a genera profituri, dar scrisoarea punctează necesitatea păstrării încrederii publicului în jurnalism prin reglementări și practici unificate de inteligență artificială. (redacția UZPR)

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *