◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

Energie solară trimisă către Pământ de la o navă spațială, în premieră mondială

Panourile solare de pe Pământ ne oferă deja o sursă curată de energie, dar sunt practic inutile când este întuneric. De la această realitate au pornit oamenii de știință din California, care au oferit o soluție – trimiterea de panouri solare în spațiu, astfel încât acestea să poată valorifica puterea soarelui în permanență. În premieră mondială, cercetătorii au transmis energie solară către Pământ de la o navă spațială numită MAPLE, care a fost lansată pe orbită în ianuarie.

Proiectul este condus de Space Solar Power Project (SSPP) al Caltech, care își propune să recolteze energia solară în spațiu și să o transmită la suprafața Pământului ca sursă permanentă de energie.

Experții speră că ar putea oferi o alternativă ecologică mai bună la combustibilii fosili și chiar la sursele regenerabile de energie, cum ar fi geotermalul, eolianul și nuclearul. „Prin experimentele pe care le-am desfășurat până acum, am primit confirmarea că MAPLE poate transmite puterea cu succes la receptorii din spațiu. De asemenea, am reușit să programăm matricea pentru a-și direcționa energia către Pământ, pe care am detectat-o aici, la Caltech”, a spus Ali Hajimiri, profesor de inginerie electrică la Caltech.

Panourile solare de pe Pământ sunt alcătuite din mai multe „celule solare” – mici dispozitive care convertesc radiațiile de la soare în electricitate. Celulele solare există pe Pământ de la sfârșitul anilor 1800 și generează în prezent aproximativ 4% din electricitatea mondială, pe lângă alimentarea Stației Spațiale Internaționale. Dar criticii tehnologiei subliniază că adesea nu funcționează într-o țară afectată de vremea înnorată pentru o mare parte a anului, cum ar fi Marea Britanie. Alte probleme cu tehnologia, în general, sunt că aceste panouri ocupă mult teren, adesea verde, care ar putea fi eliberat pentru alte utilizări.

Prin urmare, echipa Caltech a dezvoltat MAPLE, prescurtare pentru Microwave Array for Power-transfer Low-orbit Experiment, care a fost lansat la bordul misiunii Transporter-6 din Cape Canaveral pe 3 ianuarie. Potrivit Daily Mail, MAPLE constă dintr-o serie de transmițătoare de putere flexibile, ușoare, cu microunde, conduse de cipuri electronice construite folosind siliciu la preț redus.

Ele trebuie să fie flexibile, astfel încât să se poată plia într-un pachet care poate fi transportat într-o rachetă și apoi să se desfășoare o dată pe orbită, la fel ca telescopul spațial James Webb de la NASA.

Transmițătoarele MAPLE transformă energia solară într-o formă care poate fi transmisă pe Pământ, cum ar fi laserele sau, în acest caz, microundele. Gama de transmițătoare poate transmite energia către locațiile dorite, cum ar fi o stație de recepție de pe Pământ care alimentează energia în rețeaua națională.

Pentru prima dată în lume, energia transmisă de MAPLE a fost detectată de un receptor de pe acoperișul unei clădiri din campusul Caltech, din Pasadena, California. Semnalul primit a apărut la „ora și frecvența așteptate”, potrivit experților, și a avut schimbarea corectă a frecvenței, așa cum a fost prezis.

Cercetătorii își imaginează acum o „constelație” de nave spațiale care colectează lumina soarelui, o transformă în electricitate, apoi transmit fără fir acea electricitate pe distanțe lungi oriunde este nevoie. Momentan, însă, tehnologia nu este destul de pregătită pentru adoptarea pe scară largă. Caltech nu este singura companie care face astfel de teste – guvernul Marii Britanii analizează, de asemenea, fezabilitatea construirii de centrale solare în spațiu. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *