◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Capitalul privat așteaptă stimulente pentru a circula în trecerea la decarbonizare

Economia globală trebuie să treacă printr-o tranziție fără precedent dacă lumea vrea să evite schimbările climatice catastrofale. Sunt necesare investiții majore în tehnologii curate, infrastructură cu emisii scăzute de carbon, modele de afaceri durabile și măsuri de adaptare pe întreaga planetă. „Capitalul privat este disponibil, dar nu circulă în cantități suficiente sau la o scară adecvată, în special pentru a demara proiectele din piețele emergente și din economiile în curs de dezvoltare. În timp ce unii investitori instituționali și-au diversificat deja portofoliile găsind oportunități de investiții în cu randamente attractive, ajustate la risc, numărul investitorilor și volumele de investiții rămân foarte limitate. În centrul problemei se află lipsa stimulentelor economice pentru ca acest capital privat să curgă către decarbonizare”, scrie Günther Thallinger, președinte Net-Zero Asset Owner Alliance (Alianța Deținătorilor de Active Net-Zero).

Băncile multilaterale de dezvoltare (MDB) și instituțiile de finanțare a dezvoltării (IFD) sunt poziționate bine pentru a depăși barierele investitorilor privați în statele emergente și cele în curs de dezvoltare și pentru a extinde și a îmbunătăți instrumentele, vehiculele și facilitățile existente pentru ascopul tranziției la energie verde. Prin urmare, BMD și IFD joacă un rol cheie în catalizarea investițiilor private care sprijină tranziția către zero net. Dar, deși și-au asumat o mulțime de angajamente publice puternice, eforturile de mobilizare a capitalului privat nu au atins nivelurile necesare. „În numele Alianței Deținătorilor de Active Net-Zero, convocată de ONU, le-am scris miniștrilor de Finanțe din G7 înaintea reuniunilor de primăvară ale FMI și ale Băncii Mondiale, subliniind de ce credem că există oportunități ample de a dezvolta un mediu optim pentru BMD și IFD. BMD-urile ar trebui stimulate prin indicatori-cheie clari de performanță legați de acțiunile climatice. Deși au existat deja unele schimbări pozitive, trebuie făcute mai multe, cum ar fi BMD-urile care stabilesc obiective mai concrete pe regiune și pe țară, cu bani special alocați pentru acțiunile climatice. În plus, BMD și IFD-urile ar trebui stimulate prin stabilirea de obiective ambițioase pentru a-și valorifica în mod optim bilanțurile și pentru a face din mobilizarea capitalului privat pentru tranziția net-zero un obiectiv central”, detaliază Thallinger.

Potrivit EURACTIV, Alianța solicită schimbări sistemice în guvernanța și modelele de afaceri ale BMD pentru a duce finanțarea pentru schimbările climatice acolo unde este nevoie. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *