◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Jurnalism în India. „Niciodată climatul nu a fost mai rău”

La trei săptămâni după ce BBC a lansat un documentar în două părți care includea o examinare a rolului primului ministru Narendra Modi în revoltele sectare din statul său natal, Gujarat, în 2002, când era ministru acolo și care l-a acuzat pe Modi că a promovat un climat de impunitate care a alimentat violența, aproximativ 20 de oficiali fiscali și polițiști indieni au intrat în birourile BBC din New Delhi, strigând personalului să se îndepărteze de computerele lor și să-și predea telefoanele mobile, relatează japantimes.com. Guvernul lui Modi numise documentarul „părtinitor” și reflectând „o mentalitate colonială”.

La biroul companiei din capitala financiară a Indiei, Mumbai, oficialii fiscali au lansat un al doilea raid. Guvernul a pretins că BBC nu a răspuns solicitărilor repetate de a-și clarifica afacerile fiscale din operațiunile sale din India.

La sfârșitul lunii ianuarie, autoritățile indiene au ordonat eliminarea postărilor de pe rețelele sociale care distribuiau documentarul, iar poliția a reținut câțiva studenți indieni care au încercat să-l acceseze, spunând că „ar tulbura liniștea”.

Inspecțiile fiscale de la birourile BBC – în timpul cărora oficialii au clonat telefoanele mobile ale unor angajați de rang înalt și au căutat computere, potrivit persoanelor prezente – au evidențiat îngrijorările unor jurnalişti și organe de supraveghere a drepturilor mass-media cu privire la ceea ce ei spun că este un declin în libertatea presei din India în regimul lui Modi.

Reuters a vorbit cu opt jurnaliști indieni, directori din industrie și analiști mass-media care au spus că unele organism de presă care au relatat critic despre guvern au fost vizate de inspecții din partea agențiilor guvernamentale, suspendarea publicității de stat și arestarea reporterilor. „Nu a existat niciodată o epocă de aur a jurnalismului indian. Dar nu a fost niciodată climatul ca acum”, a spus Abhinandan Sekhri, directorul executiv al grupului independent de media online Newslaundry, ale cărui birouri din New Delhi au fost vizitate de două ori de către oficialii fiscali în 2021, după o acoperire critică a administrației lui Modi. Sekhri a dat în judecată guvernul pentru atacuri asupra drepturilor sale fundamentale și a libertății de exprimare; cazul se judecă la Înalta Curte din Delhi.

Guvernul lui Modi a negat cu fermitate că inspecția fiscală la BBC – prima împotriva unei organizații internaționale de știri în ultimele decenii – a fost un răspuns la filmul documentar. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *