◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Globalizare. Influențe asupra naturii 

Comportamentele stranii ale animalelor

După fenomenul straniu de la jumătatea lunii noiembrie 2022, când sute de oi din Mongolia s-au învârtit perioade lungi de Timp în cerc, s-a costatat că păsările, mai ales ciorile, au fost și ele afectate (Alt fenomen straniu în China: Milioane de ciori au invadat orașele. VIDEO | ActiveNews, postat și vizitat pe 22 noiembrie 2022)…

Aceste fenomene stranii nu sunt izolate și încep să fie din ce în ce mai des observate: în vara lui 2022, o turmă de elefanți a invadat un oraș din China. Utilizatorii internetului cred că este vorba de efecte adverse ale câmpurilor electromagnetice 5G, care dezorientează animalele…

 

Multiplicarea finanțării Naturii

Finanțarea pentru natură rămâne insuficientă, a arătat pe 1 decembrie 2022, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) în cea de-a doua ediție a raportului Starea finanțelor pentru natură (Il faut multiplier les financements pour la nature par deux d’ici à 2025, réclame le PNUE | ONU Info (un.org), postat și vizitat pe 1 decembrie 2022). Limitarea încălzirii globale la mai puțin de 1,5°C necesită stoparea pierderii biodiversității, atingerea neutralității degradării terenurilor și atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Există, de asemenea, o nevoie urgentă de acțiuni radicale privind reducerea emisiilor, conservarea naturii, consumul și producția durabile, afirmă UNEP în raportul prezentat.

Soluțiile bazate pe natură oferă posibilitatea de a aborda o serie de provocări într-un mod integrat. Cu toate acestea, fluxurile financiare către aceste soluții se ridică în prezent la doar 154 de miliarde de dolari pe an, mai puțin de jumătate din investițiile anuale de 384 de miliarde de dolari necesare până în 2025 și doar o treime din investițiile necesare până în 2030 (484 de miliarde de dolari pe an).

„Știința este de netăgăduit. Pe măsură ce trecem la emisii nete zero până în 2050, trebuie, de asemenea, să reorientăm întreaga activitate umană pentru a reduce presiunea asupra lumii naturale de care depindem cu toții”, a declarat Inger Andersen, director executiv UNEP. „Acest lucru necesită ca investițiile guvernelor, întreprinderilor și finanțelor să crească masiv în soluții bazate pe natură, deoarece investițiile în natură sunt investiții pentru a asigura viitorul generațiilor următoare”.

Mobilizarea resurselor pentru implementarea cadrului global de biodiversitate post-2020 se numără printre principalele probleme analizate în raport. Astfel, UNEP și partenerii săi au îndemnat guvernele să ajungă la un acord care să stabilească un mandat clar, care să solicite sectorului financiar să-și alinieze activitățile cu obiectivele prietenoase cu natura.

 

Creșterea investițiilor globale din sectorul privat

Pentru a aborda schimbările climatice, pierderea biodiversității și degradarea terenurilor cu acțiuni imediate, investițiile globale actuale trebuie să crească cu 230 de miliarde de dolari pe an până în 2025. În prezent, guvernele oferă 83% din fluxurile de finanțare pentru soluții bazate pe natură. Dar din cauza provocărilor fiscale legate de conflict, datorii și sărăcie, este puțin probabil ca aceste fluxuri să crească semnificativ, se arată în raport. Pentru a realiza acest lucru, sectorul privat trebuie să-și crească semnificativ investițiile de la nivelurile actuale de 26 de miliarde de dolari pe an (17%). Trebuie să-și sporească investițiile în lanțuri de aprovizionare durabile și să reducă activitățile cu consecințe negative asupra climei și biodiversității. De asemenea, trebuie să compenseze efectele inevitabile prin piețele financiare naturale de înaltă integritate, să plătească pentru serviciile ecosistemice pe care le utilizează și să investească în activități pozitive pentru natură.

Analiza relevă că limitarea încălzirii globale la 1,5°C, mai degrabă decât la 2°C, este realizabilă cu condiția ca măsurile să fie imediate și supuse unor investiții suplimentare cumulate de 1.500 de miliarde de dolari, pentru un total de 11 trilioane de dolari între 2022 și 2050. Această investiție suplimentară se va concentra pe agricultura durabilă și restaurarea turbării. Eliminarea treptată a cărbunelui și decarbonizarea sistemelor energetice nu vor fi suficiente dacă nu se fac investiții masive în soluții naturale. „În vreme ce lumea se confruntă cu mai multe crize, acest raport oferă o perspectivă și arată că, prin creșterea semnificativă a investițiilor publice și private în soluții bazate pe natură, schimbările climatice pot fi abordate, pierderea biodiversității și degradarea terenurilor și, în același timp, se pot culege multe societăți și economice. Beneficii. Trebuie să acționăm acum”, a declarat Jochen Flasbarth, secretar de stat la Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

 

Investiții în ecosistemele marine

Această ediție a raportului UNEP a fost extinsă și la ecosistemele marine, indicând faptul că doar 9% din totalul investițiilor în soluții bazate pe natură vizează soluții bazate pe ocean.

În mod disproporționat, oceanul reprezintă peste 70% din suprafața Pământului și absoarbe aproximativ 25% din toate emisiile de CO2, făcându-l unul dintre cele mai mari absorbante de carbon din lume și oferind în același Timp 17% din proteinele planetei.

O viziune pe termen scurt nu mai este posibilă

În timp ce FMI avertizează asupra „cea mai întunecată oră” pentru creșterea globală în 2023, UNEP, la rândul său, a indicat că numeroasele eforturi pe termen scurt depuse de guverne pentru a stimula produsul intern (PIB), indiferent de faptul că natura este fundamentul multor economii, ar putea duce la costuri mai mari pentru generațiile actuale și viitoare în anii următori. Pentru a face față provocărilor actuale, trebuie găsite soluții și astfel implementate practici care să abordeze principalii factori de pierdere a biodiversității, degradarea terenurilor și degradarea climei, spune UNEP în raport.

Protejarea a 30% din suprafața Terrei și a oceanelor până în anul 2030 este un obiectiv important, pentru care deficitul de finanțare este estimat la 17-22 de miliarde de dolari pe an până în 2030, trebuie să fie disponibile mai multe fonduri dedicate refacerii vegetației naturale și împăduririi. Mai mult, UNEP a explicat că fluxurile dăunătoare din surse publice trebuie realocate și că imperativul „naturii pozitive” trebuie plasat în centrul deciziilor de politică economică, de afaceri și de investiții.

„Știința nu a fost niciodată mai clară”, susține UNEP în raportul său. Într-un moment în care efectele schimbărilor climatice se manifestă sub formă de incendii, secete și inundații fără precedent, soluțiile bazate pe natură vor contribui la atenuarea acestor efecte și la reducerea costurilor de răspuns la aceste dezastre de origine climatică. Pentru că investiția în natură este cea mai inteligentă investiție pentru a construi reziliența economică și bunăstarea umană. În raportul prezentat, UNEP își reiterează apelul la dublarea finanțării naturii până în anul 2025.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *