◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Studiu. Circulația curenților care reglează clima, aproape de un vârf „devastator”

Circulația în Oceanul Atlantic se apropie de un punct de vârf „devastator”, arată un studiu recent, publicat în revista Science Advances. Colapsul sistemului de curenți care ajută la reglarea climei globale ar face ca adaptarea să fie imposibilă.

Oamenii de știință din spatele cercetării afirmă că au fost „șocați de viteza estimată a colapsului odată ce punctul este atins”, deși nu este încă posibil să se prezică momentul când se va întâmpla asta.

Folosind modele computerizate și date din trecut, cercetătorii au dezvoltat un indicator de avertizare timpurie pentru defalcarea circulației Amoc, un sistem vast de curenți oceanici care este o componentă cheie în reglementarea climatică globală. S-a descoperit că Amoc este deja pe drumul spre o schimbare bruscă, care nu s-a întâmplat de mai mult de 10.000 de ani și care ar avea implicații grave pentru mari părți ale lumii, potrivit The Guardian.

Amoc, care cuprinde o parte din Curentul Golfului și alți curenți puternici, este o bandă marină care transportă căldură, carbon și nutrienți de la tropice către Cercul Arctic, unde se răcește și se scufundă în adâncul oceanului. Această mișcare ajută la distribuirea energiei în jurul Pământului și modulează impactul încălzirii globale cauzate de oameni. Dar sistemul este erodat de topirea mai rapidă decât se aștepta a ghețarilor din Groenlanda și a straturilor de gheață arctice, care varsă apă dulce în mare și împiedică scufundarea apei mai sărate și mai calde din sud.

Amoc a scăzut cu 15% din 1950 și se află în cea mai slabă stare din mai mult de un mileniu, potrivit cercetărilor anterioare.

Studiu a cartografiat și unele dintre consecințele potențiale ale dereglării Amoc: nivelul mării în Oceanul Atlantic ar crește cu un metru în unele regiuni, inundând multe orașe de coastă, anotimpurile umede și uscate din Amazon s-ar schimba, temperaturile din întreaga lume ar fluctua mult mai neregulat – emisfera sudică ar deveni mai caldă, Europa s-ar răci dramatic și ar avea mai puține precipitații. „Ceea ce ne-a surprins a fost rata cu care are loc bascularea. Va fi devastatoare. Trebuie să luăm schimbările climatice mult mai în serios”, afirmă autorul principal al lucrării, René van Westen, de la Universitatea din Utrecht. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *