◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.05.2024

Reuniunea regională a președintelui UZPR, Sorin Stanciu, cu liderii filialelor din zona de sud-vest. „Uniunea suntem noi, toți, egali”

În sediul elegant al Bibliotecii „Alexandru si Aristia Aman”, din Craiova, a avut loc reuniunea președintelui UZPR, Sorin Stanciu – însoțit de Dan Constantin, președintele Comisiei de Atestare Profesională, de Emil Stanciu, membru în comisia specială de modificare a Statutului UZPR, de Roxana Istudor, redactor șef uzpr.ro și de Marius Simion, asistent al președintelui Sorin Stanciu – cu liderii fililelor UZPR din zona de sud-vest, colegi de la Râmnicu Vâlcea, Slatina, Târgu Jiu, Hunedoara, Reșița, Deva, Gorj-Mehedinți și Timișoara, precum și cu membrii Filialei „Tudor Arghezi” Dolj.

 

Dinamizarea organizației pe o bază nouă, mult mai democratică

După un moment de reculegere în memoria Oanei Cenan Glăvan, președinte al Filialei Reșița, jurnaliștii prezenți au trecut la abordarea subiectelor reuniunii, deschiderea fiind punctată de Mircea Pospai, președintele Filialei Filialei Dolj: „Întâlnirea noastră de astăzi vizează buna funcționare a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Anul viitor vor avea loc alegeri generale și în acest context trebuie pregătite documentele cele mai importante după care funcționăm. În dinamica societății, și UZPR trebuie să facă unele ajustări, unele modicficări și unele perfecționări. În ceea ce privește Filiala noastră, am trimis cu ceva timp în urmă propunerile vizavi de noua formă a Statutului și pentru modificarea Regulamentului Comisiei de Atestare Profesională. Întâlnirea de astăzi are și scopul de a discuta despre aceste materiale, și de a obține ideile din filiale, de la colegii ziariști și de la șefii filialelor, prezenți aici, și care să ducă la îmbunătățirea acestor documente. Pe de altă parte, cred că întâlnirea noastră de astăzi are și rolul de a creiona o anumită direcție a modului în care sunt gândite aceste documente, cu contribuția fiecăruia”.

Președintele UZPR, Sorin Stanciu, a reliefat reperele întâlnirii regionale, mulțumindu-le colegilor pentru prezență: „Am bucuria să mă aflu aici, alături de dvs. Vă invit să vă exprimați punctele de vedere, întrucât aceste întâlniri au și scopul de a lărgi cadrul democratic al UZPR. Acesta este și motivul pentru care am pornit revigorarea documentelor care stau la baza activității noastre. Acestea sunt date spre dezbatere și aprobare în filiale, iar forma finală, după adoptarea propunerilor din teritoriu, va fi aprobată în cadrul unei Adunări Generale online, pentru ca apoi să organizăm alegerile la nivel național având la bază noul Statut. În prezent, UZPR are peste 4.500 de membri. Lunar se înscriu circa 40 de jurnaliști, majoritatea în activitate, unii foarte tineri. Cu toții doresc o aducere a Statutului UZPR în dinamica acestor vremuri, care au transformat profesia noastră, cu introducerea componentelor tv online, podcasturi, site-uri, bloguri, a jurnaliștilor liber profesioniști etc. Se așteaptă altceva de la noi – și acest altceva trebuie decis de dvs., în așa fel încât viitoarele alegeri să confirme această dinamizare a UZPR, pe o bază nouă, cât mai democratică”.

 

Modalități concrete prin care UZPR își poate spori vizibilitatea și prestigiul

Dan Constantin s-a referit la activitatea Comisiei de Atestare Profesională și a punctat necesitatea ca noul Statut să fie aprobat și astfel să poată continua și activitatea organismului UZPR pe care îl conduce după noile repere fixate prin consensul filialelor în documentele care stau la baza activității UZPR: „Cred că trebuie să manifestăm o deschidere către noile evoluții care au apărut în profesia noastră și, evident, acceptarea unor segmente noi – și mă refer în primul rând la acest patrimoniu digital care se acumulează. Și mai cred, de asemenea, că Uniunea poate merge mai departe pe o bază lărgită, mult mai democratică”. La rândul său, Emil Stanciu a făcut un apel la șefii de filiale să supună aprobării membrilor noua formulă de Statut și să trimită propunerile, în așa fel încât acestea să fie înglobate în viitorul document. „Unele propuneri au venit deja, pe celelalte le așteptăm, iar aceste întâlniri regionale sunt cu adevărat foarte importante din această perspectivă, întrucât noul Statut va purta astfel o foarte puternică amprentă a membrilor UZPR”. La rândul său, Roxana Istudor i-a chemat pe liderii filialelor și implicit pe toți membrii UZPR să-și reflecte activitatea și preocupările pe site-ul Uniunii, în creștere evidentă, precum și în Revista UZP, publicație-etalon a UZPR, ambele platforme deschise tuturor membrilor organizației.

Silviu Popescu, președintele Filialei Vâlcea, a înaintat idei de modalități concrete prin care UZPR și-ar putea spori vizibilitatea și prestigiul, a accentuat câteva propuneri pe care le-a făcut pentru viitorul Statut, legate de acceptarea în UZPR de noi membri și și-a manifestat satisfacția pentru lărgirea cadrului democratic în interiorul UZPR: „Suntem într-un moment critic, în care trebuie să luăm măsuri pentru ca Uniunea să crească, să se dezvolte și să fie cât mai reprezentativă pentru breasla noastră”.

 

„Imaginea Uniunii depinde de noi”

Ion Cucu, membru al Juriului de Onoare, Disciplină și Arbitraj al UZPR, a menționat faptul că noul Statut va schimba într-o oarecare măsură funcționarea acestui organism: „Juriul se umanizează, aș putea să spun, prin nou Regulament pe care îl avem în dezbatere și pe care trebuie să-l aprobăm”.

Ioan David, președinte al Filialei Timiș, a menționat cele mai importante proiecte legate de presă pe care le derulează filiala pe care o conduce, unele dintre acestea în parteneriat cu Academia Română Filiala Timișoara: „Vă asigurăm, domnule președinte, de tot sprijinul Filialei Timiș”.

Sorin Blada, președinte al Filialei Hunedoara, s-a referit la necesitatea modificării Statutului din câteva perspective administrative, precum și la o colaborare între filiale pe proiecte de mare anvergură care privesc presa: „Mi se pare foarte important și vă mulțumesc că le dați posibilitatea colegilor să discute, chiar dacă uneori în contradictoriu, aceste aspecte. Vă așteptăm la evenimentele noastre”. Și Adina Andrițoiu, președinte al Filialei Gorj-Mehedinți, a punctat unele dintre cele mai importante activități ale organizației pe care o conduce, punând accent pe numeroasele parteneriate care promovează imaginea Filialei și a Uniunii.

Prezent la eveniment, Nicolae Bălașa, vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului, a punctat importanța ca prevederile noului Statut al UZPR să fie în deplin acord cu legislația din România: „Statutul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România cred că trebuie corelat cu legislația audiovizualului, iar în acest fel s-ar limpezi și s-ar netezi lucrurile în relația dintre ziariști și Uniune și instituțiile statului”.

În cuvântul său, Grigorie Lăcrița, membru al Filialei Dolj, s-a referit la performanțele înregistrate de site-ul UZPR, a făcut un apel la unitate și le-a mărturisit colegilor de breaslă că a venit la reuniunea UZPR „cu mare bucurie”: „Imaginea UZPR depinde de noi. Toată stima pentru conducerea Uniunii, care a reușit să creeze această stare de echilibru. Sincere felicitări și mult succes!”.

„Sunt impresionat pozitiv de ceea ce am auzit astăzi de la colegii mei. Din fericire, conduc o filială pacificată, fiecare membru, de la nivelul său și de pe segmentul său jurnalistic, contribuie la bunul mers al organizației”, a subliniat Vivi Viorel Pintea, președinte al Filialei Olt.

Întâlnirea profesională a președintelui UZPR, Sorin Stanciu, cu liderii fililelor UZPR din zona de sud-vest a fost o reuniunea dinamică, aplicată, centrată pe soluții și direcționată spre progres. „Vă rog să aveți încredere că voi milita pentru ca filialele Uniunii să capete puterea pe care o merită, inclusiv de decizie. Uniunea este a noastră, a tuturor, Uniunea suntem noi, toți, egali”, a spus Sorin Stanciu, în încheierea întrevederii.

 

Departamentul Comunicare

Foto: Marius Simion

Un comentariu pentru “Reuniunea regională a președintelui UZPR, Sorin Stanciu, cu liderii filialelor din zona de sud-vest. „Uniunea suntem noi, toți, egali”

  1. Reuniunea regională a președintelui UZPR, Sorin Stanciu, cu liderii filialelor din zona
    de sud-vest, de la Craiova se înscrie în coordonatele privind asigurarea și lărgirea cadrului democratic al dezbaterii activităților UZPR și îmbunătățirii statutului UZPR. Nutresc speranța că unele din viitoarele îmbunătățiri, ce vor fi aduse statutului UZPR vor fi și din perspectiva noilor tehnologii care modifică modul tradițional de a înțelege ceea ce înseamnă jurnalismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *