◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

ONU. Stoparea dezinformării pe rețele sociale

Țările trebuie să abordeze „răul global grav” cauzat de proliferarea urii și a minciunilor online, a declarat pe 12 iunie 2023 secretarul general al ONU, António Guterres, la lansarea unui raport cheie menit să consolideze integritatea informațiilor de pe platformele digitale (https://news.un.org/fr/story/2023/06/1136032: „Preocuparea cu privire la potențiala amenințare reprezentată de dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale generative nu ar trebui să umbrească daunele deja provocate de tehnologiile digitale care permit răspândirea discursului instigator la ură online, precum și dezinformarea”, a spus domnul Guterres.

Raportul ONU afirmă că aplicanții online ar trebui să fie jucători cu drepturi depline în apărarea acurateței, coerenței și fiabilității informațiilor partajate de utilizatori. Platformele digitale – care includ canale de social media, motoare de căutare și aplicații de mesagerie – conectează miliarde de oameni de pe tot globul, cu aproximativ trei miliarde de utilizatori doar în rețeaua Facebook. Toate aceste mijloace de comunicare au adus multe beneficii, de la sprijinirea comunităților în vremuri de criză și luptă, până la mobilizarea mișcărilor globale pentru justiția rasială și egalitatea de gen. Ele sunt, de asemenea, folosite de Națiunile Unite pentru a inspira cetățenii din întreaga lume să se angajeze pentru pace, demnitate și drepturile Omului pe o planetă sănătoasă.

Cu toate acestea, aceleași platforme digitale sunt folosite greșit pentru a submina știința și a răspândi dezinformarea și ura, alimentează conflictele, amenință democrația și drepturile Omului și subminează sănătatea publică și promovarea climei, a regretat șeful ONU: „Aceste riscuri s-au intensificat și mai mult datorită progreselor rapide ale tehnologiei, cum ar fi inteligența artificială generativă”, a spus Guterres în raport, adăugând că „a devenit clar că menținerea status quo-ului nu este o opțiune”.

Dezinformarea și discursul instigator la ură sunt legate și se suprapun, ele fiind fenomene distincte. Discursul instigator la ură se referă la un limbaj abuziv sau amenințător îndreptat către un grup sau un individ pur și simplu din cauza rasei, culorii, religiei, etniei, naționalității sau altor motive similare.

Dezinformarea prin rețele sociale se referă la diseminarea intenționată a informațiilor inexacte, cu scopul de a înșela. „În timp ce mass-media tradițională rămâne o sursă importantă de informații pentru majoritatea oamenilor din zonele de conflict, ura răspândită pe platformele digitale stârnește și alimentează violența. Unele platforme digitale au fost criticate pentru rolul lor în conflicte, inclusiv în războiul în curs din Ucraina”, se arată în raport.

Confruntat cu această amenințare, secretarul general al ONU solicită acțiuni internaționale coordonate pentru a face spațiul digital mai sigur și mai incluziv, protejând în același timp drepturile omului: unele companii tehnologice fac mult prea puțin pentru a împiedica platformele lor digitale să contribuie la răspândirea violenței și a urii, în timp ce guvernele recurg uneori la măsuri drastice – inclusiv închideri și interdicții de internet – care nu au nicio bază legală și încalcă drepturile omului.

În fața acestei situații, raportul ONU propune un cadru global de acțiune sub forma unui cod de conduită pentru păstrarea integrității informațiilor pe platformele digitale, care stabilește potențiale garanții, salvând în același timp drepturile la libertatea de exprimare și de informare. Este necesar să ne bazăm pe principii precum respectarea drepturilor Omului, sprijinul pentru mass-media independentă, transparența sporită, împuternicirea utilizatorilor și consolidarea cercetării și a accesului la date.
Secretarul general a făcut și recomandări care ar putea inspira acest cod de conduită pentru rețelele sociale. În special, el a cerut guvernelor, companiilor de tehnologie și altor părți interesate să se abțină de la utilizarea, susținerea sau amplificarea dezinformarii și a discursului instigator la ură în orice scop. Guvernele ar trebui, de asemenea, să asigure un peisaj media liber, viabil, independent și plural, cu protecție puternică pentru jurnaliști. În același Timp, platformele digitale ar trebui să asigure securitatea și confidențialitatea prin proiectare pentru toate produsele lor, precum și aplicarea consecventă a politicilor și resurselor în toate țările și limbile.

Toate părțile interesate ar trebui să ia măsuri urgente și imediate pentru a se asigura că toate aplicațiile inteligenței digitale pentru platformele sociale sunt sigure, securizate, responsabile și etice și îndeplinesc obligațiile privind drepturile omului, a mai spus Antonio Guterres. Agenții de publicitate și platformele digitale ar trebui să se asigure că anunțurile nu sunt plasate lângă texte care au scop în dezinformare sau lângă discursuri instigatoare la ură online, iar anunțurile care conțin dezinformări să nu fie promovate.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Foto: Jorje Franganillo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *