◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

 „Tradiții și obiceuri românești” pe locurile de naștere ale marilor noștri ierarhi

     Motto:,,Un popor care nu-și cunoaște tradițiile este ca un copil care nu-și cunoaște părinții” (Nicolae Iorga)

 

Liga Scriitorilor Români, filiala Vâlcea, a lansat în această primăvară concursul literar pentru elevii de gimnaziu „Tradiții și obiceiuri românești”. Concursul, la care au participat copii din mai multe localități vâlcene, s-a desfășurat pe două secțiuni: poezie și proză scurtă.

Lucrările au fost jurizate de trei membrii ai Ligii: Marinela Belu Capșa, Luci Trușcă și Dan Mitrache.

Nu suntem pierduți atât timp cât încă avem profesori și elevi preocupați de păstrarea tradițiilor și obiceiurilor noastre, cele care ne leagă depotrivă atât de trecut, cât și de viitor. Rădăcinile noastre sunt înfipte adânc în vremuri de demult, furtunile care au trecut peste acest popor nu au reușit să i le smulgă, el a rămas neclintit pe meleagurile străbunilor, care și-au dat viața pentru dăinuire.

Partenerii Ligii Scriitorilor în acest concurs au fost biblioteca „Antim Ivireanul” și Arhiepiscopia Râmnicului.

Festivitatea de premiere s-a desfășurat la Mănăstirea Suiești, din localitatea Stănești, mănăstire ctitorită în memoria Patriarhului Justinian Marina.

Le mulțumim, pe această cale, părintelui stareț și călugărilor, pentru ospitalitate și găzduire.

A fost un moment înălțător să-i vedem pe copii în straiele noastre tradiționale, așteptând emoționați desfășurarea festivității de premiere.

Moderatorul acestui eveniment a fost doamna Zenovia Zamfir, care la un moment dat a vorbit în direct despre festivitate la o emisiune a postului de radio Craiova. A fost invitat la eveniment scriitorul și jurnalistul Petre Cichirdan, care a filmat întreg evenimentul.

Au luat cuvântul scriitori ai Ligii, care au și recitat din creațiile proprii, alți scriitori invitați, apoi profesorii care au însoțit copiii și câțiva membriiai administrației publice locale.

Președintelui filialei Vâlcea a Ligii Scriitorilor, doamna Luci Trușcă, i-a revenit onoarea de a-l prezenta pe invitatul special, președintele Național al Ligii Scriitorilor din România, scriitorul  Alexandru Florin Țene, venit la eveniment împreună cu soția, scriitoarea Titina Nica Țene.

După ce a prezentat detalii despre concurs, doamna Luci Trușcă, împreună cu doamna Zenovia Zamfir, au trecut la festivitatea de premiere a copiilor.

A fost un moment încărcat de emoție, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, deopotrivă.  Copiii au fost premiați cu diplome și au primit cărți dăruite de scriitorii Ligii.

O altă activitate la care au fost parteneri Liga Scriitorilor, Asociaţia Creștin Ortodoxă ASCIOR, reprezentată de către doamna Zenovia Zamfir, Asociația cercetașilor, filiala Vâlcea, a fost pelerinajul copiilor și al cercetașilor din localitatea Glăvile „Drumul pelerinului”, pelerinaj care a pornit de la Casa Memorială a Mitropolitului Bartolomeu Anania, încheindu-se la Mănăstirea Suiești, din localitatea de naștere a Patriarhului Justinian Marina.

Ambele activități au fost binecuvântate de către părintele stareț Antim Motorga.

 

Luci Trușcă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *