◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

24 de ani de la asasinarea jurnalistului sârb Slavko Ćuruvija. Comemorare internațională

Jurnaliştii sârbi independenţi au marcat cea de-a 24-a aniversare de la uciderea unui proeminent redactor şi editor de ziar care a criticat cu înverşunare guvernul de la Belgrad – Slavko Ćuruvija. Le-au fost alături organizațiile internaționale pentru libertatea presei, care au mers la Belgrad pentru a reînnoi apelurile pentru justiție și pentru a lansa noi avertismente cu privire la climatul actual pentru siguranța jurnaliștilordin statul balcanic. „Vizita noastră vine în mijlocul unei val de amenințări și amennțări cu moartea, care reflectă un climat toxic extins pentru jurnalismul independent și de investigație. Este alarmant faptul că jurnaliştii de seamă încă primesc ameninţări cu moartea şi sunt marcaţi cu aceleaşi etichete periculoase de „trădători” şi „mercenari străini” care au fost folosite pentru a pune bazele asasinarii lui Curuvija”, a declarat grupul internațional Media Freedom Rapid Response.

Slavko Curuvija a fost împușcat mortal la intrarea în apartamentul său din Belgrad, în 1999. Jurnalistul a fost considerat un „dușman al statului” de către regimul fostului președinte sârb Slobodan Milosevic. Uciderea sa a devenit un simbol al luptei pentru o presă liberă în statul care își dorește să devină membru al Uniunii Europene.

Organizațiile media independente, atât locale, cât și internaționale, avertizează că jurnaliștii critici se confruntă în continuare cu amenințări din cauza muncii lor. Guvernul președintelui Aleksandar Vucic – care era ministru al Informațiilor la momentul morții lui Curuvija – menține un control strâns asupra mass-media.

„Suntem în pericol ca uciderea unui jurnalist să se întâmple din nou, sau alte violențe grave”, a declarat Veran Matic, care conduce o comisie de investigare a atacurilor asupra jurnaliştilor.

Patru oficiali ai securității de stat au fost acuzați de planificarea și executarea uciderii lui Curuvija, dar nu s-a ajuns la niciun verdict final, în ciuda mai multor procese și apeluri, potrivit abcnews.go.com. Un ultim proces s-a încheiat luna trecută, iar experții în media au descris viitorul verdict așteptat ca o răscruce pentru libertatea presei în Serbia. „Ar fi o piatră de hotar juridică uriașă”, a spus Jamie Wiseman, de la Institutul Internațional de Presă. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *