◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Ghid OSCE pentru lupta împotriva violenței la adresa jurnalistelor

Aproape trei sferturi (73%) dintre cele 714 jurnaliste internaționale intervievate în cadrulunei cercetări au declarat că au suferit violențe online în timpul muncii lor – iar 20% dintre ele au indicat că au fost țintite de atacuri și abuzuri offline. Conform cercetărilor publicate de UNESCO și Centrul Internațional pentru Jurnalişti (ICFJ), s-a mai constatat că „jurnalistele sunt atât ținta principală a violenței online, cât și primele care răspund la aceasta”.

Liniile directoare, instrumentele și resursele pentru monitorizarea, înregistrarea și abordarea acestor acțiuni sunt conturate într-un ghid comandat de Reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media și produs de cercetători de la ICFJ și de la Universitatea din Sheffield. Raportul „Linii directoare pentru monitorizarea violenței online împotriva jurnalistelor” se bazează pe munca autorilor: prof. Julie Posetti, dr. Diana Maynard și Nabeelah Shabbi. Raportul evidențiază deficiențele actuale în monitorizare și identifică trei probleme principale: lipsa accesului la date, lipsa coerenței metodologice și lipsa monitorizării adecvate.

„Aproximativ 50% dintre indicatorii identificați pentru măsurarea și monitorizarea atingerii țintelor nu au o acoperire acceptabilă de țară și metodologii convenite, iar în acest scop, ghidul urmărește asigurarea accesului public la informații și protejarea libertăților fundamentale, în conformitate cu legislația națională și acordurile internaționale”, arată autorii, potrivit wan-ifra.org.

Instrumentul include orientări privind monitorizarea pentru respondenți, precum și orientări generale de monitorizare.

Instrumentul prezintă un set de 15 indicatori derivați din cercetare pentru escaladarea violenței online (cu exemple de manifestări și îndrumări de monitorizare adaptate), o tipologie de violență online bazată pe gen și exemple de încălcări mapate la codurile și standardele internaționale. Este inclus și un model pentru înregistrarea încălcărilor digitale la adresa jurnalistelor și instrucțiuni pentru utilizarea acestuia, cu intrări simulate pentru a ajuta la ghidarea implementării. Instrumentul include, de asemenea, un director cuprinzător de resurse și organizații care oferă asistență. (redacția UZPR)

Foto: Mohamed Hassan/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *