◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Postul TV B92 a câștigat la CEDO împotriva statului sârb

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, CEDO, de la Strasbourg, s-a pronunțat în favoarea TV B92, din Belgrad, împotriva Serbiei, într-un caz centrat pe relatarea de către postul tv a unor acuzații de abuz în serviciu irecționate către ministrul adjunct al Sănătății în 2011. Potrivit balkanInsight, CEDO a constatat că Serbia a comis o încălcare a articolului 10 (libertatea de exprimare) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. „Instanța a constatat că, în general, compania reclamantă – TV B92 – a acționat cu bună credință și cu diligența așteptată de la jurnalismul responsabil”, se arată în decizia instanței.

Pe fondul unei controverse privind achiziționarea de vaccinuri împotriva gripei porcine în 2011, ministrul adjunct al Sănătății la acea vreme, Zorica Pavlovic, a fost acuzată de abuz în serviciu. TV B92 a raportat că 12 nume, inclusiv ministrul adjunct al Sănătății, au dispărut de pe lista poliției cu suspecți de abuz în serviciu, se presupune din cauza presiunii exercitate de Procurorul Special asupra Ministerului de Interne.

Reportajul s-a bazat pe o investigație a unei echipe de jurnaliști B92 de la emisiunea TV „Insajder” și în special pe o notă obținută de la doi polițiști, care fusese întocmită de o divizie a Departamentului de Luptă Împotriva Crimei Financiare Organizate.

În aprilie 2012, ministrul adjunct Pavlovic, care a fost numită în notă, a inițiat o acțiune civilă împotriva lui B92. Instanțele sârbe au constatat că emisiunile TV și articolele online ale B92 au prejudiciat reputația lui Pavlovic și li s-a ordonat să plătească 1.750 de euro daune morale și 900 de euro cheltuieli de judecată. De asemenea, s-a dispus eliminarea articolului de pe site și publicarea sentinței împotriva postului.

Toate instanțele sârbe care s-au ocupat de caz și, în cele din urmă, Curtea Constituțională, în 2016, au constatat că B92 nu a verificat faptele cu diligența necesară, în special în ceea ce privește acuzația că plângerea penală împotriva lui Pavlovic nu a fost depusă din cauza presiunii pe Ministerul de Interne.

Însă verdictul CEDO arată că instanțele „au mers prea departe în criticile lor față de verificarea faptelor a companiei reclamante”: „Compania și-a bazat raportarea pe o notă obținută de la ofițerii de poliție cu privire la investigarea controversei și nu existaseră dubii cu privire la credibilitatea notei. Limbajul folosit în relatare a fost corect și nu exagerat, iar toate părțile au fost contactate pentru a se obține versiunea lor asupra evenimentelor”, se arată în verdict.

CEDO a spus că Serbia trebuie, de asemenea, să plătească reclamantului 2.740 de euro daune materiale, 2.500 de daune morale și 2.400 de costuri și cheltuieli de judecată.

RTV B92, fondată în 1989 ca post de radio, a fost o sursă rară de rezistență mediatică la regimul naționalist al liderului autoritar sârb Slobodan Milosevic, în anii 1990.

Postul a fost interzis de stat și a obținut un statut foarte înalt de încredere în rândul publicului. După ce Milosevic a fost înlăturat în 2000, B92 și-a continuat emisiunile, inclusiv respectatul program de investigație „Insajder”.

În septembrie 2015, grupul grec ANT1 a devenit acționarul majoritar al TV B92, iar obiectivul editorial al instituției media s-a schimbat. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *