◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Rusalii la Siliștea Gumești

Asociația „Mihai Eminescu Luceafărul”, reprezentată de președinte Maria Petrescu, în parteneriat cu Asociația „Inimi Laolaltă pentru Copii”, președinte Georgeta Ciobanu, Consiliul Mondial Român și Grupul Prieteni pentru totdeauna, reprezentat de Maria Andrei, coordonator campanii sociale, au organizat, în Prima zi de Rusalii, pe 5 iunie a.c,  Proiectul „Rusalii la Siliștea Gumești”, un proiect cu scop cultural și social.

Ziua a început cu o vizită la Mănăstirea Sf. Pantelimon, din Teleorman,  un tur religios ghidat de Părintele paroh. O delegație formată din 50 de membri și parteneri, dar și copii asistați social din casele sociale ai DGASPC Sector 4 s-au bucurat de vizita la Muzeul mănăstirii și Lecția de istorie a religiilor prezentată de preotul lăcașului de cult.

Următorul popas cultural a fost la Centrul Memorial Marin Preda, unde delegațiile, însoțite de elevi ai Școlii Gimnaziale Siliștea-Gumești și săteni, am participat la o lecție de istorie și literatură, despre Marin Preda și Gen. Marin Dragnea. Turul ghidat al centrului cultural a fost realizat cu sprijinului partenerului nostru, Asociația Culturală Marin Preda, reprezentată de Președinte Dorel Petrescu, care ne-a condus în lumea satului teleormănean. Am vizitat și două colecții de obiecte  tradiționale, din colecția personală a colegei noastre Georgeta Ciobanu, care a adunat din satele din zonă un adevărat patrimoniu cultural. Vizita la Centrul cultural ne-a dat posibilitatea de a pătrunde în clasa și școala în care a învățat Marin Preda și de a poposi chiar în banca în care scriitorul a stat timp de șapte ani.

Nu puteam continua turul nostru cultural  fără a vizita Casa Memorială Marin Preda. O casă din patrimoniul cultural al Consiliului Județean Teleorman, pentru a cărei reabilitare au donat toate cele patru asociații, acum patru ani. Pentru elevi, dar și pentru toți participanții a fost o lecție de cultură românească, într-un loc de poveste, undeva la țară, câteva ore  în ”Raiul lui Marin Preda” și în viața satului siliștean al lui Moromete.

Proiectul „Rusalii la Siliștea Gumești” a continuat la Parohia din localitate, cu o lecție despre tradiții și obiceiuri strămoșești și o demonstrație despre „spălatul picioarelor”, un obicei practicat doar în zona Teleormanului. Nu pot să vă spun cât de onorați au fost membrii delegației care au fost aleși să fie spălați pe picioare, așa cum cere tradiția, de femeile înțelepte din sat, care aveau peste 70 de ani. După ce au fost spălați cu săpun de casă și petale de trandafiri, s-au odihnit și uscat pe frunze de nuc verzi. Am vazut în ochii delegației emoție, lacrimi, curiozitate, trăiri și dorință de a participa.  Elevii au fost fascinați de istoria obiceiului și vechimea lui.

Curtea lăcașului de cult și preotul paroh din localitate ne-a rămas gazdă tuturor, membri, parteneri, elevi invitați, cadre didactice și săteni, cca 250 de persoane, unde am fost primiți  cu pâine și sare, dar și cu o lecție despre tradiția moșilor și a păsatului de la Teleorman. Fiecare persoană a fost invitată la masă, s-a bucurat de mâncarea tradițională, de surprize dulci și de coletele cu alimente și alte obiecte, pe care le-am donat familiilor cu copii din localitate. Fiecare elev și copil din sat, participant la proiect, a primit jucării, dulciuri, fructe și decorațiuni lucrate de Georgeta Ciobanu, meșteșugar popular.

Proiectul s-a încheiat cu o Șezătoare românească, cu momente de muzică populară, pricesne, dansuri populare, teatru din opera lui Marin Preda, puse în scenă de elevii Școlii Gimnaziale Siliștea Gumești și momente de umor, realizate de actrița Doina Ghițescu. Momentele muzicale au fost susținute de artiștii Anișoara Murgu, Adriana   Cătescu, Mariana Ciobanu, Ionel și Alexandra Stan, Mariana Stan, Vasile Topârceanu,  Gheorghe Ciobanu și Elena Madi.

Elevii și cadrele didactice din cadrul DGASPC Sector 4 – Centrul Harap Alb și  Grupul de elevi din Ansamblul Mugurașii din Tătărăștii de Jos, participanți și parteneri ai proiectului, ne-au încântat cu dansuri populare din zonă.

Am reușit încă odată să demonstrăm că în echipă totul este posibil, că împreună înseamnă să te bucuri, să dăruiești și să-i ajuți pe cei care are nevoie sau se află într-un moment dificil.

Lacrimile de bucurie ale sătenilor, îmbrățișările și strângerile de mâini sunt dovada că am făcut bine, că am reușit să aducem bucurie și un pic de ajutor.

 

Maria Petrescu / UZPR București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *