◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Slovacia. Noi piste de acțiune

Adevăruri puțin rostite

Mai multe state membre ale NATO şi Uniunii Europene „iau în considerare trimiterea de soldaţi în Ucraina” pe o bază bilaterală, a declarat prim-ministrul slovac Robert Fico (https://cursdeguvernare.ro/premier-slovac-unele-state-occidentale-iau-calcul-trimite-trupe-in-ucraina.html): premierul slovac, care se opune de mult timp livrărilor militare către Ucraina și a adoptat constatnt o poziţie considerată drept prorusă, nu a oferit detalii, iar alţi lideri europeni nu au comentat declarația sa.

Afirmația a fost făcută înaintea întâlnirii de la Paris din 26 februarie 2024 a 20 de șefi de stat și de guvern din UE la care s-a discutat ajutorul pentru Ucraina și la care a participat și Roberto Fico: „Mă voi limita să spun că un număr de state membre ale NATO şi UE iau în considerare că vor trimite trupe în Ucraina pe o bază bilaterală”, a declarat Fico într-un briefing televizat în urma unei reuniuni a Consiliului de securitate al Slovaciei. Robert Fico a mai spus că Slovacia, membră a UE şi NATO, nu va trimite soldaţi în Ucraina.

 

Încetarea ajutorului militar pentru Ucraina 

Pe 5 octombrie 2023, preşedinta liberală a Slovaciei, Zuzana Caputova, o susţinătoare fermă a sprijinului militar pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse, a sistat furnizarea de noi arme către Kiev, după ce câştigătorul alegerilor legislative desfăşurate pe 30 septembrie 2023, social-democratul Robert Fico şi potenţialii parteneri ai acestuia într-o viitoare coaliţie de guvernare au respins continuarea ajutorului militar pentru Ucraina (https://www.stiripesurse.ro/temerile-se-confirma-in-interiorul-ue-slovacia-a-oprit-ajutorul-militar-pentru-ucraina_3094859.html): ”Toate partidele politice care astăzi negociază formarea guvernului ca urmare a mandatului prezidenţial sunt categoric împotriva acestor ajutoare”, a transmis preşedinta Zuzana Caputova prin intermediul purtătorului său de cuvânt. Zuzana Caputova a semnalat că este dispusă să continue sprijinul militar pentru Ucraina dacă viitorul guvern slovac va fi de acord.

Partidul Smer-SD, o formaţiune social-democrată de orientare conservatoire, condusă de fostul premier Robert Fico, a obţinut circa 23% din voturi la alegerile din 30 septembrie 2023, în timp ce formaţiunea din care a provenit preşedinta Zuzana Caputova, partidul Slovacia Progresistă (PS), a obţinut puţin peste 17% din voturi, pe poziţia a treia plasându-se formaţiunea Hlas (Vocea), un partid moderat de stânga, scindat din Smer-SD şi condus un alt fost premier, Peter Pellegrini, care i-a succedat lui Fico la conducerea guvernului, în 2018. Preşedinta ţării a încredinţat mandatul de formare a guvernului formaţiunii câştigătoare a alegerilor, partidul Smer-SD. Liderul acestuia negociază alcătuirea unei majorităţi cu partidul Hlas, care, de asemenea, se opune ajutorului militar pentru Ucraina, şi cu formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS).

Guvernele de centru-dreapta, care au condus Slovacia după ce Rusia a declanşat războiul contra Ucrainei au susţinut fără rezerve Kievul cu arme şi muniţii, furnizând armatei ucrainene întreaga flotă slovacă de avioane de vânătoare MiG-29, singurul sistem antiaerian S-300 pe care-l avea Slovacia, 16 obuziere Zuzanna-2, 30 de vehicule de luptă ale infanteriei BVP-1, plus alte arme şi cantităţi substanţiale de muniţii…

 

Pedepse mai reduse pentru corupție

Câteva mii de persoane au manifestat pe 12 decembrie 2023 la Bratislava, împotriva planurilor guvernamentale de reformare a Codului penal, ce prevede în noua formă pedepse mai reduse pentru corupţie, criticate de UE şi de opoziţiea slovacă (https://www.stiripesurse.ro/slovacia-pedepse-mai-reduse-pentru-coruptie-mii-de-persoane-au-iesit-in-strada-pentru-a-protesta-impotriva-planurilor-guvernului-de-reformare-a-codului-penal_3169799.html): reformele includ relaxarea sancţiunilor pentru corupţie şi infracţiuni economice, precum şi eliminarea protecţiei avertizorilor pentru ofiţerii de poliţie.

Guvernul slovac a mai aprobat desfiinţarea Parchetului dedicat cazurilor de corupţie la nivel înalt şi criminalităţii organizate. Premierul populist Robert Fico, al cărui guvern include miniştri de extremă dreaptă pro-ruşi, a declarat că organismul a fost părtinitor şi i-a tratat nedrept pe oficialii partidului său populist.

Potrivit organizatorilor protestelor din 12 decembrie 2023, aproximativ 15.000 de manifestanţi s-au adunat în capitala Slovaciei. Proteste similare au avut loc în alte oraşe slovace: „Acest guvern distruge statul de drept”, a declarat la miting Richard Sulik, liderul partidului de opoziţie SaS.

Parlamentul slovac intenţionează să adopte reformele controversate printr-o procedură legislativă accelerată, ceea ce a atras critici din partea preşedintelui şi a parlamentarilor opoziţiei.

Oficiali ai Uniunii Europene au denunţat aceste planuri de reformă: „Am cerut guvernului slovac să nu avanseze cu reformele planificate pentru moment. Şi mai ales să nu recurgă la o procedură accelerată fără o consultare adecvată şi aprofundată a părţilor interesate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. Peste 35.000 de persoane au semnat o petiţie online pentru a opri aceste propuneri guvernamentale.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *